Приходите на шотландските фермери намаляха с 48% за една година, това се казва в публикация на Farmers Guardian, цитирана от agriland.ie.

Brexit донесе проблеми и в растителната защита за Европа

Меродавното издание информира, че в резултат на повишаващите се разходи, отпадането на подкрепата и проблемите с изходните цени на продукцията, приходите в периода 2015-2016 г.  са намалели почти наполовина, разглеждайки индикаторите на FBI (Farm Business Income).

Споменатият период бе определен като най-слабият от 6 години насам, отчитайки 75% понижение до £38,200. Според доклада, когато индикаторите на FBIсе вземат предвид без субсидиите, загубите възлизат на £25,500.



Приходите на млечните ферми са сред най-засегнатите. Това главно се дължи на понижаването на средната цена на млякото от 30 паунда на литър до 21 пенса на литър.

Смесените ферми също отчитат понижаване на приходите. В нетно изражение става дума за 81%.

В доклада не е разгледано актуалното състояние на сектори като свиневъдство, птицевъдство и градинарство.

Сред най-незасегнатите сектори е почвообработката.



Едно от важните заключения в доклада сочи, че взимайки предвид невъзможността на фермерите да изпратят труда на своите работници, 59% от фермите няма да могат да платят минималната работна заплата в селското стопанство поради липса на достатъчно приходи.

Националният фермерски съюз в Шотландия използва доклада като доказателство за неадекватността на настоящата система в селското стопанство.

По думите на ръководителя на съюза – Джони Хол, фермерите продължават да се сблъскват с повишаващи се разходи, понижаващи се приходи от пазара и ерозия на подкрепящите плащания. Това ще доведе до излизането на част от фермерите от бизнеса.



Хол призовава английското правителство да гарантира, че фермерският бизнес ще бъде приоритет в новите търговски сделки.
Фермерите призовават още да продължи подкрепата с цел оцеляването на селското стопанство.

Ръководителят на съюза допълва, че трябва да се обърне внимание на дисбаланса между преработватели, търговци и фермери по отношение на печалбата.