На този етап търговия със зърно няма, а пшеницата вече е в складовете на кооперация "Възраждане", в която се обработват 10 000 дка земя.

 Земеделец: Продадохме миналогодишната пшеница едва преди месец

„Цената в никакъв случай не може да оправдае себестойността на културата. Това е най-големият проблем. Ти правиш някакви вложения, но не можеш да си определиш цената и да кажеш, ето 10 лв. ще останат за мене, както прави всеки нормален бизнес", коментира Нели Стоянова, председатнел на земеделската кооперация в добруджанското село Паскалево. "Всеки си изчислява себестойността и решава примерно определен процент печалба да останат. Ние това не можем да го направим, защото цената не зависи от нас. Държавата по никакъв начин не контролира процеса и не посочва дори минимална защитна цена“, не крие възмущението си младата дама. 

По думите й на пазара няма логика, а търговците са уклончиви, тъй като и те трупат загуби от резките промени на цените. За да освободят складови мощности за предстоящата жътва на пролетни култури и да получат някакви средства, земеделските стопани, било то кооперации или арендатори, са принудени да приемат дори и неизгодни оферти. 

„Тежко е, защото държавата по никакъв начин не стои зад производителите и бранша като цяло. А именно браншът е този, който носи 10% от брутния вътрешен продукт. Ако няма земеделие, изобщо няма за какво да говорим“ възмущава се Нели Стоянова.  

Оказва се, че търговията със зърно или по-скоро липсата й, не е единственият проблем за добруджанските производители. Площите с пролетни култури в източната част на Добричка област са пострадали сериозно от продължителното засушаване. Най-големи са пораженията по полетата в общините Шабла, част от Каварна и Генерал Тошево. Там вече месеци наред няма валежи от стопанско значение. 

ЗК "ВЪзраждане" е на границата между „сухата“ и „по-влажната“ част на областта. „Ние сме от късметлиите с малко дъждец, така че ще жънем пролетни култури“, споделя още Нели Стоянова и посочва още: „Имаме колеги в много по-екстремни и сухи условия, които най-вероятно ще почистят полетата или ще имат минимални добиви. Ние ще приберем нещо, но колко ще бъде, ще видим. Друг е въпросът как ще реализираме, това е по-големият проблем!“.

Близо 933 000 дка са площите с маслодаен слънчоглед, а 950 000 дка – с царевица, които предстои да бъдат реколтирани през тази есен в Добричка област.