Масовото поевтиняване на почти всички земеделски стоки е шокиращо вече втора година. 

Заради сушата: Влошават се прогнозите за зърнената реколта в Евросъюза

 

„Войната между Русия и Украйна не е причина за това, дори се очакваше конфликтът да доведе до повишаване на цените, но свръхпроизводството в световен мащаб и по-слабото потребление влияят на цените да вървят надолу. При това този спад е целогодишен без обичайните сезонни колебания – поскъпване през зимата и поевтиняване през лятото“, коментира за Агри.БГ Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.
Той не вярва скоро да се обърне трендът, въпреки че в дългогодишната си практика е виждал години, в които зърнените храни поскъпвали драстично и сме оставили почти без зърно в България.

Само за последните 12 месеца, цената на пшеницата е паднала с почти 50%, независимо че имахме зимен период, когато обичайно житото най-много поскъпва, заради складови разходи и по-голямо търсене. 

Получи се нещо нетипично за пазарите - в условията на война суровината за хляба продължи да поевтинява. И докато миналата година по това време цените са били около 400 долара/тон, то сега са 240 долара/т в Западна Европа и около 200 -230 долара/т в Черноморския басейн. На тези стойности не можем да повлияем нито ние, нито основните страни-производителки в региона. Това са цени на база световното търсене и предлагане“, коментира експертът, който почти 30 години следи стоковите пазари. 

Дори в момента цените вървят надолу, но шефът на ССБ не се наема да прогнозира дали това ще продължи и в следващите зимни месеци. 

Васил Симов: Поевтиняване на годишна база с близо 40% е ненормално от пазарна гледна точка. 

Очаква се световната реколта от пшеница да достигне над 794 милиона тона, като миналогодишната е била 780 милиона тона. Разлика от 15 млн. тона изобщо не е малка на годишна база. В нашия регион Русия е произвела рекордни количества - над 90 милиона тона, украинците пък са ожънали около 21 - 22 милиона тона. В България очакваме да отчетем реколта, приблизително равна на миналогодишната - над 6 милиона тона. От това количество около 4 млн. тона трябва да бъдат изнесени, но срещат гигантската конкуренция на Русия, Украйна и Румъния, които също експортират през Черно море. 

„Нивото от 220 - 230 долара/тон, което е в момента в Черноморския регион не е добро за зърнопроизводителите, но това е тенденцията на световните пазари независимо от нас. Причината не се крие в ниско качество, просто всеки от купувачите от Северна Африка или Близкия Изток гледа да вземе възможно най-евтината пшеница“, казва още Симов. 

Неговият съвет към земеделските производители е следният: „Който е произвел пшеница, най-правилно в момента е добре да я съхранява, така че да не я похаби в рамките на една – две години. Хубавото на житото е, че не губи много от своите качества дори и след две години, не е като слънчогледа. Така че да се дочакат по-добри години, когато световните цени тръгнат нагоре.“