Полските ветеринари регистрираха на 16 май ново огнище на опасното заболяване Африканска чума по свинете (АЧС) в село Кжатне, община Нашиек.
 
 
Заразените с вируса животни са ликвидирани, а работата по почистването и дезинфекцията във фермата продължава, съобщи farmer.pl. Стадото се е оказало в контакт с вируса на АЧС вероятно при посещение на посредник, който няколко дни преди това е изкупувал угоени животни, допълва медията, като се позовава на собствени източници.
 
Сигналът за заразата е подаден от стопаните, които описали клиничните симптоми на заболяването - повишена температура, зачервяване на кожата на животните, намален апетит. Диагнозата е била потвърдена за 20 прасета и стадото е било ликвидирано.
 
Инкубационният период на АЧС е 3-4 дни, като в някои случаи може да достигне и 15 дни, а Полша е страната, която най-силно е засегната от опасното заболяване в ЕС.
 
Според местните ветеринарни власти фермата отговаря на основните изисквания за биосигурност и не са открити сериозни пропуски, свързани с идентификацията и регистрацията на животните.