След приключването на една изключително тежка стопанска година, новата също не започва особено обнадеждаващо за фермерите. Месеците септември и октомври бяха с температури близки до летните, а в голяма част от страна количествата валежи все още са далеч от необходимите.

Как историческите данни за времето помагат на фермерите?

На този фон сезонната прогноза за следващите 3 месеца и предстоящата зима също не вещае добри метеорологични условия за родните земеделци, като очакванията са за температури над средните и валежи под средните.

НОЕМВРИ

Към момента за ноември картината е следната. Очакваните температури ще бъдат близки до средните за месеца, като има вероятност те да бъдат и по-ниски и да видим един доста студен ноемврийски месец. За сметка на това прогнозите за валежи са с 15 – 20 мм/кв.м под средните, като сушата в този период вероятно ще завладее целия Черноморски регион.

ДЕКЕМВРИ

За декември картината не е далеч по-добра. Температурите се очаква да бъдат малко над нормите, или с 0,5 – 0,8  градуса над средните за месеца. Валежите отново ще са малко – с 15 – 20 мм/кв.м, а в някои части на страната и с 30 мм/кв.м под средните за този период на годината. 

Прогноза: Освен нас от суша в края на годината ще страдат и Турция, и Гърция.

ЯНУАРИ

Новата година също ще започне с по-високи от средните температури, като в част от страната те се очаква да бъдат с до 1,5 градуса над средните за януари, което много наподобява ситуацията спрямо година по-рано. 

В Западна Европа също се очаква доста топло начало на новата година. Малко по-обнадеждаващи са прогнозите за валежи, като те ще бъдат близки и вероятно над средните за първия месец на 2021 г.

Искаме да направим и уточнението, че сезонните прогнози не могат да се приемат за надеждни и промените в тях следва да се проследяват на седмична основа. Всички се надяваме, че стопанската 2020/2021 г. ще бъде по-благоприятна за фермерите в метеорологично отношение.
 

Материалът е изготвен със съдействието на Агро Климат

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.