Предстои да бъде въведено електронно идентифициране на всяко селскостопанско животно. Това стана ясно от думите на земеделския министър Кирил Вътев пред Нова телевизия. 

Четете още: Кирил Вътев: Държавните и общински земи да се отдават на малките земеделци без търг

 

„С тези електронни способи за идентификация, във всеки момент ще знаем къде се намира всяко едно животно“, обясни той. Устройствата са два вида - за оборно отглеждани животни и за пасищно отглеждани животни.

Кирил Вътев: Трябва да знаем за колко животни търсим такива устройства. Това е свързано с разходи и бюджет. Поради тази причина преброяваме в момента животните и тяхното съответствие с посочените в документите. 

Земеделският министър припомни, че европейският регламент ни задължава да подкрепяме животни, които може да бъдат идентифицирани. „Затова ние влизаме в момента в животновъдните обекти, където текат проверки. Тъй като сега е агнилна кампания, не проверяваме при дребните преживни животни – овце и кози, а само при едрите преживни животни“, уточни Вътев. 

Стотици ферми са фалирали през миналата година, а в същото време заявените животни в системата за контрол на Българската агенция за безопасност на храните - ВетИС, броят им расте, стана ясно от думите на министъра. 

Във връзка с протестите под прозорците на Министерския съвет, които продължават във вторник, той смята, че голяма част от исканията на протестиращите са политически. 

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, сподели министърът.