Предложили сме много съществени изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, заяви земеделският министър Кирил Вътев по време на парламентарния контрол.

Работи ли се върху освобождаването на субсидиите от данък?

Темата бе повдигната в зала от депутатски въпрос с поредното оплакване на фермери, които споделят, че длъжностни лица (кметски наместници, служители в общинската администрация, държавни служители), които са регистрирани като земеделски стопани и имат достъп до информация и лични данни, използват субсидиите за дейността си не по предназначение, а за политически и други цели. В същото време това не дава възможност за равни условия на работа и наемане на земя.

Не по-малко голям е и проблемът с приходящите ползватели, на които се дават местни земи, а в същото време за местните земеделци и животновъди не остават такива. Създаденият законово дисбаланс при разпределянето на продуктивната земя е сериозен проблем за реалните земеделци, особено за малките такива.

„Тази седмица (бел.ред. 05 – 09.02.2024 г.) се проведе поредният Консултативен съвет. Там участват представители на абсолютно всички форми на земеделие. Предвиждаме земите от ОПФ и ДПФ в дадено землище да са за жители на населеното място, като за най-малките дори да са без търг, а по пазарни цени. 

Животновъдите, които имат животновъден обект в даденото населено място да получат съответно пасища и мери, защото безобразията в това отношение са големи в цялата страна. Тези хора да имат предимство и чак когато те бъдат обезпечени с необходимите площи, тогава да се правят свободните търгове за други арендатори”, заяви земеделският министър.

Кирил Вътев: Искахме това да се случи преди тръжната кампания, но се вижда, че бързането няма да ни е от полза. Притеснявам се, че тази кампания ще си протече по стария начин. Проблемите са с дълги бради.

Той призна, че готвеният законопроект предизвиква разногласия и че няма да е лесно да се решат споровете около интересите на различните страни. „Затова ние искаме разговорите и проблемите да се случват при нас, след това да изчистим нещата, да представим законопроекта в Народното събрание и се надяваме той да мине бързо”, каза за финал агроминистърът