С изкривяването на рентните отношения в България масово договорите за наемане и обработка на земя станаха едногодишни, докато преди 30 години масово са били дългосрочни. Това посочи за Агри.БГ Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

До какво води това? „Първо до липса на абсолютно всякаква предвидимост на бизнеса, второ – на практика това рефлектира върху върху развитието му, няма как да поемеш ангажименти като смяна на технологии, да инвестираш в почвени подобрители, в междинни покривни култури, при положение, че нямаш предвидимост за арендните договори“, категорична е тя и допълва:

България вероятно е единствената държава в Европа, която има такова чудо като „едногодишен аренден договор“. Никъде го няма това в ЕС. 

Договорите в европейските държави са многогодишни. Във Франция например най-краткият договор е 8-годишен, а стигат до 25-30-годишни. „У нас това наистина е прецедент. Тази практика може да бъде прекратена със законови промени и това е едно от нашите искания. Промени в закона за земеползването, които да донесат спокойствие на хората, които обработват земята, че ще има дългосрочност, ще има предвидимост и перспектива“, категорична е Радостина Жекова. 

Тя дава пример със съседна Румъния, в която са минали през всичките тези процеси. „Колегите там по-бързо успяха да се отърсят, тъй като са си дали сметка, че това унищожава сектора.

В момента в Румъния рентата е регулирана и тя е 30 евро на декар независимо от годината и от това какво се случва. А във Франция рентите се определят от комисия, която включва общински структури и земеделци. Това са страни, които са преценили, че по-лесно е да регулират отношенията и секторът да се самоспаси. Формулата е открита и работи.

Румънците имат изключително силно земеделие, затова сега и могат да търгуват, независимо от цените. А при една рента от над 100 лв. за Добруджа няма как да сме конкурентноспособни“, смята още производителката. 

В момента в Добричка област върви разплащането между арендатори и арендотатели, като собствениците на земя получават от 30 до 60-70 лв./дка. Част от земеделските кооперации са изплатили авансово по 30 лв./дка, като остатъкът ще бъде даден след продажбата на зърното. 
„Ние като Асоциация ясно заявихме, че има нужда от законодателни промени, които да дадат основата на правилно развитие и да приключи този хаос в земеделието. Това в момента е хаос“, категорично завърши Жекова.