Стандартите за поддържане на добро земеделско и екологично състояние продължават да притесняват земеделците. Предстои част от тях да бъдат променени. Но това ще се случи едва след като ЕК одобри предложенията за промяна в Стратегическия план на България.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? 

 

Очакванията са измененията да бъдат изпратени към Брюксел през този месец.

Междувременно темата за ДЗЕС и това какво точно притеснява стопаните, обсъждаме с Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара (БАК).


"Проблемът при ДЗЕС-овете и специално за обръщането на тракторите и ДЗЕС-а по отношение на зимна покривка по наклоните, това е също един голям цирк на нашите приятели еколози, които подшушваха на ЕК какво да ни налага на нас. Няма какво да се лъжем. В крайна сметка, според мен, тези неща ще срещнат отново отпор в Комисията, защото тя е водеща. 

Лошото е, че и тук, и в Европа, много от нещата и практиките ни ги налагат такива хора, които нямат практически опит - чели са книжки, гледали са телевизия, яхнали са зелената вълна и в момента налагаха такива изисквания, които затрудняват фермерите, затрудняват и администрацията с проверката и т.н. Така че това е една дълга тема, която предстои. 

Виждате, че Стратегическият план с неговата промяна все още не е подаден в Брюксел поради пак причина от същата групичка, която искаше по определена екосхема да има необработена тор, което няма как да се случи според три регламента и две директиви.

Надявам се да ги подадат в най-скоро време и евентуално при преговорите да има ефект от тази работа", обясни Костадинов.

 

Вижте повече във видеото.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg