Началото на търговията със зърнени фючърси на световните борси през миналата седмица започна катастрофално. Понеделник поредните спадовете на цените доведоха до нови 3-3,5-годишни дъна за котировките на борсата в Чикаго. На борсата в Париж цените се доближиха до най-ниските нива от няколко години, но не ги пробиха.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

На пазарите на пшеница ситуацията започна да се променя благоприятно във вторник. Поредица от информации повлияха на ценовите равнища. Заплахата от забрана на износа на зърно от Русия, ако запасите паднат до 10 милиона тона и лошото време, значителното забавяне на сеитбата на зимна пшеница във Франция поради дъждовното време и много добрите седмични данни за износа в САЩ, позволиха на цените да продължат да се покачват до края на седмицата.

В началото цените на пшеницата започнаха относително без промяна от 223 евро за тон. Това е поне с 10 евро повече, отколкото се котираше на фючърсния пазар преди седмица. Анализаторите казват, че покачването на цените на пшеницата на Euronext се дължи на подобрената експортна конкурентоспособност, допълнително подсилена от резкия спад на обменния курс евро/долар до 1,0870, съобщават от agrarheute.com.

По-нестабилното възстановяване при царевицата обаче не беше достатъчно, за да се върне границата от 200 евро. Рапицата също беше под натиск. Тъй като соята и палмовото масло поевтиняха рязко в петък, европейските цени на рапицата паднаха с тях, затваряйки търговията на загуба от почти 10 евро на тон. 

В Аржентина, където в момента тече жътвата на пшеницата , фондовата борса в Буенос Айрес е по-оптимистична, отколкото беше преди няколко седмици. Производството може да бъде по-добро от предварително очакваните 14,7 милиона тона поради по-ниски от очакваните щети от замръзване.

Цените на пшеницата в САЩ наскоро бяха повишени от много добрите седмични данни за износа. Една от причините изглежда е увеличеният китайски интерес към американската пшеница. 

На Софийска стокова борса, търговията в подкръг „Зърно“ през ноември донесе сделки за царевица, незабавна доставка DAP на 300.00 лв./тон, но през миналата седмица имаше предлагане на 365 – 370 лв./тон. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, също доставка DAP, тези за фуражна пшеница са на 390 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се търси на начална цена от 660 лв./тон, предлагането е на 740 лв./тон. Всички цени са без ДДС.