Докато ние още планираме, другите вече възстановяват. Европейскта комисия изплати авансовата сума по националните планове на още три държави, този на северната ни съседка  - Румъния, също вече е одобрен, а последните новини около нашия Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) са, че е почти финализиран.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Всички чакаме предаването му, за да може и ние да получим аванс максимално бързо, а в същото време сектор „Земеделие” си остава крайно разочарован от последния сценарий за средствата към него.

Пак ще остане последния вариант – с тракторите пред министерството, но точно тези, които сътвориха това, вероятно няма да са там”, коментира пред Агри.БГ председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

Браншът е обединен в недоволството си от орязването на парите за земеделие и нефункционалното решение за справяне с проблема с напояването. След няколко месечно говорене за по-добър и сигурен начин, по който да се възстановят напоителните системи у нас, накрая те бяха напълно изключени. В сектора започва да се поражда недоверие, че изобщо нещо ще бъде направено. 

Авансовата помощ, която очакваме по НПВУ, беше включена в актуализацията на бюджета (13% от общата стойност или малко над 1,4 млрд. лева.), но ще я получим ли до края на 2021 г.?

За тази цел Планът трябва да бъде предаден до 6 октомври, Европейската комисия да го разгледа, за да можем да си получим парите през ноември месец. Иначе прословутата актуализация, за която ревахме, няма да стане. Никой няма да ни чака. Ще ни го върнат и впоследствие ще правим други неща”, категоричен е Костадинов.

Служебното правителство реши да не предава нашия НПВУ без одобрението на парламента, макар че това не е задължително според процедурата.

Чакахме актуализацията на бюджета, сега пак чакаме, вече се изгубихме този път какво.

А през това време Европейската комисия изплати вчера (28 септември) 450 милиона евро на Австрия като предварително финансиране в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост (RRF). Алпийската държава ще получи общо 3,5 млрд. евро безвъзмездни средства по RRF. Планът на Австрия обхваща екологичната социална данъчна реформа, която ще постави цел за намаляване на емисиите на CO 2 в Австрия.

Чехия също получи аванс от 915 млн. евро. Чешкия план залага на енергийна ефективност, железопътна инфраструктура, дигитализирането на училищата и в медицинско оборудване. Чешкият план осигурява 1,4 милиарда евро за финансиране на мащабни програми за обновяване с цел повишаване на енергийната ефективност на жилищни и обществени сгради, включително детски заведения и социални заведения. 

Хърватия пък залага на цифровизация на селските райони и публичната администрация. Националният й план за възстановяване включва 126 милиона евро за подобряване на цифровата свързаност на селските райони, чрез увеличаване на националното широколентово покритие с гигабитова свързаност в селските райони и изграждането на електронна комуникационна инфраструктура.

Той също така ще инвестира 287 милиона евро в подкрепа на цифровия преход на публичната администрация, включително цифровизацията на съдебната система, оперативната съвместимост на правителствените информационни системи и други. Страната вече получи аванс от ЕК на стойност 818 милиона евро.