От Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) сме силно възмутени от това което изнесохте като информация и това което е се подготвя за Плана за възтановяване и устойчивост. Това коментира за Агри.БГ председателят на асоциацията Божидар Петков след срещата на аграрното министерство с бранша по повод новите планове за топящите се на всеки две седмици милиони за напояване

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени 

Ясно е, че всяко решение е предпоследно, но уж обещаните 150 млн. лв., които да дойдат в сектора от Националния план за възстановяване и устойчивост и да се вложат в напояване, вече са 100 млн. лв., но и те вече не са в проекта на „Напоителни системи”, а ще се насочат  към Фонда за насърчаване на екологичния и технологичен преход в част- Инвестиции в напояване. 

Божидар Петков: Поставят ни пред свършен факт, а ние трябва да се съгласим с унищожаване на земеделието в България и най-вече с източване на последните му капитали.

“На практика зам.-министър Георги Събев каза, че този план се превръща в план на унищожаване и неустойчивост за земеделието в България”, коментира Петков и продължи: 
“Първо министерството показва изключителна неспособност да накара собствените си структури да работят в лицето на “Напоителни Системи” ЕАД, които не можели да си свършат работата и дават неоснователни за това мотиви, което е подигравка с авторитета на ведомството. 

Вижте още мнения 

А това, че тази непроверена и невярна информация се трансферира към бранша, за да се мотивира отказа да се защитят 500 млн. лв. за напояване от страна на МЗХГ, е израз на абдикиране от интересите на сектора”. 

Според Петков тази ситуация поставя под заплаха и обрича на неуспех и на фалит всички проекти по мярка 4.1 за създаване на насаждения с напояване, свързани с “Напоителни Системи” ЕАД, които дори бяха толерирани с допълнително точки. 

“В този случай трябва да бъдат спрени всички проекти по подмярка 4.1 свързани с “Напоителни системи” като доставчик на вода”, добави Петков.

Темата за напояването 

Той даде пример: 

Земеделски производител инвестира 350 000 лв. в създаване на 100 декара малини с иновативна дигитална система за управление на  капково напояване, а през пролетта на 2022 година няма вода в канала, защото няма пари да се ремонтира. Модерната система не работи, без вода насаждението загива, догодина трябва да се презасее по клаузи на фонда, допълнителни 80 000 лв.
Две година същото, а на трета година - проверка от Фонда и санкция,че не е изпълнен бизнес плана и връщане на субсидията. 

Ето как се източват парите на земеделците с неразумните и наивните действия на ръководството на МЗХГ.

“Искаме незабавна среща с представители на “Напоителни системи”, Министъра на околната среда и водите и министър Бозуков, заедно с останалите колеги от тази ТРГ”, посочи Петков.