Изказване на зам.-министърът на земеделието Георги Събев поде наново негативните емоции в земеделците, които нажежиха сектора още през миналата седмица. 

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Какво каза Събев: “Един земеделец може да кандидатства за съоръжения за съхраняване на вода като резервоари и цистерни, с които да се осъществи напояването. 
Юни месец беше доста дъждовен, а юли - сух. При съхранение на вода през определен период на годината, когато има повече вода, тя може да се използва”.

Изказването му бе направено в понеделник в ефира на националното радио. 

Според Събев това е вариантът, чрез който фермерите ще се отърват от ситуация, в която са инвестирали хиляди левове, но до тях не достига вода - ситуация, за която преди дни алармира  Божидар Петков пред Агри.БГ.

Зам.-министър Събев, обаче, има лесно решение и то е фермерът да кандидатства за проект за субсидии от Фонда за насърчаване на екологичния и технологичен преход в част- Инвестиции в напояване именно за събиране на дъждовна вода. 

Потърсихме за мнение стопанин, който използва вода и то в огромни количества. 

“За тази година имам 200 000 кубика използвана вода по водомери”, каза пред Агри.БГ малинопроизводителят Найден Петров. Той отглежда плодовете върху 600 дка площ в района на Попово.

Какъв язовир трябва да си направя, за да събирам дъждовна вода? Бях изумен като чух какво предлага зам.-министърът! Нали точно за това едно време са направени тези язовири и са инвестирани толкова пари за напоителни системи и за канали. Да се събира там водата и да се доставя, когато трябва. Не може всеки земеделски производител да си прави язовир. Ако ми разрешат, ще си направя, но то и няма навсякъде вода. А и трябва да вали дъжд! Имам една малка къщичка от 20 квадрата на нивата, не мога само от нейния покрив да събирам!”, развълнувано обясни Петров. 

Това са съвременни технологии, които се прилагат в редица европейски страни, припомни Събев и никой не го отрича. Петров даде пример с Израел.

“Там наистина се събира всичката дъждовна вода в канали, но се прави от държавата изцяло. Водата се отвежда в два много големи язовира и оттам - отново държавата, с помпи, я изпраща към производителите”, обясни производителят. 

Той е категоричен, че няма как да се възползва от предложените мерки. 

Как да се възползвам, като няма вода, която да дойде до мен! Защо трябва да купувам компютри, на които после децата ми ще си играят, защото няма да вършат друга работа, ако не се направи ремонт на каналите!”, посочи той и добави: 

Вървят точно в противоположна посока - вместо да се направи ремонт и да се гарантира водата, а след това да се пуснат програми и да може всеки да кандидатства, сега ще си направя капково, но няма да имам вода! Обричат ни на гибел”. 

По повод идеята за резервоарите за събиране на дъждовна вода, разговаряхме и с Божидар Петков от БАМЯ.

“Парите за целия План за възстановяване и устойчивост ще трябва да идат като разход само  за  резервоарите за над 1 250 000 кубика вода които да са 10% запас само за района на Попово, където се използват над 17 милиона кубика вода за поливане от язовир Ястребино всяка година. 
А за да се събира дъждовна вода, ще са ни нужни покривни конструкции, защото от земята няма как да събираме. Смятаме, че изявлението на зам.-министъра е много обидно с голяма доза ирония и цинизъм, спрямо тези за които “Напоителни системи” е единствения доставчик на вода, а подземните води са на 500-600 м”, каза Петков. 

Според него в министерството нямат представа за обемите вода, необходими за декар за сезон и по тази причина дават примери с въпросните резервоари. 

“Да, в Белгия и в Нидерландия до всяко оранжерийно стопанство има резервоари за събиране на дъждовна вода, защото там вали доста и си имат покриви, от които да я събират тази  вода. В България означава ли, че на насаждения от 100-150 дка трябва да се направи и покрив, и басейн?”, недоумява Петков.

Още по темата за напояването 

Според него, е по-добре да има модерен тръбопровод с вода за всички, отколкото бидони и резервоари, които не всички могат да си ги позволят като инвестиция. 

“Смятаме, че едно такова предложение е убийствено и никога няма да доведе до възстановяване на малките производители. Първоначалната идея на ПВУ бе да е със 100% безвъзмездна помощ, в момента се говори за 50% и то с недомлъвки”, завърши Петков. 

Още след срещата в четвъртък Петков посочи, че той и колегите му настояват за нова и то спешна среща с представители на “Напоителни системи”, Министъра на околната среда и водите и министър Бозуков, заедно с останалите участници в работната група. 

“Така и не получихме дата за среща за конструктивен диалог, а си говорим през медиите. Това според нас е бягане от отговорност и тихомълком прокарване на други интереси”, добави Петков.