Правителството одобри Искане за дерогация относно удължаване срока за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури, стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет.

Сроковете през март, за които да внимавате

Преди седмици от бранша алармираха пред Агри.БГ, че действащата дерогация изтича на 30 юни 2022 г., ето защо са нужни бързи действия по задвижване на процедурата, за да може срокът да бъде удължен преди изтичането му. Сегашното искане с цел предотвратяване на данъчните нарушения, съгласно чл. 395, ал. 1 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. и е за срок до 31 декември 2025 г. Дерогацията ще даде възможност на България да продължи да противодейства на данъчните злоупотреби в сектора.

Предлаганият механизъм на обратно начисляване на ДДС по отношение на горепосочените стоки предвижда мярката да продължи да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на ДДС за стоките при наличие на законовите условия за това.

Прилагането на обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с ДДС и предложеното удължаване на срока на прилагане на механизъма е съобразен с принципа за пропорционалност. Имайки предвид размера на загубите, в резултат на данъчните злоупотреби в областта на ДДС, исканата дерогация спазва принципа за пропорционалност, се казва в съобщението от заседанието.

„Мярката ще продължи да се прилага за определени категории стоки, най-често използвани в схеми за данъчни измами и отклонение от данъчно облагане; няма да засяга икономическите субекти от другите държави членки; ще се прилага само за доставките, извършвани на територията на България към регистрирани по ЗДДС лица; няма да засяга лицата, които прилагат специалния режим за малките предприятия в България”, пише още в решението на Министерския съвет.