Бързата реакция на екипа на аграрното министерство за промяната на Наредбата по мярка 11 е една от причините за среща на земеделския министър с представители на Българска асоциация Биопродукти. 

Цел: До 40 доставки годишно на биохрани по училищните схеми

Ако нямаше административната реакция, за която от Асоциацията настояват от две години, около 200 производители щяха да останат не само без заплащания, но и да връщат и получени вече средства поради една недомислица, която изисква по време на ангажимента да представиш биологичен добив от всеки един парцел. Това стана ясно от коментара на Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти за Агри. БГ. 

През последните години биопроизводители поемаха кратки ангажименти по две – три години. В такива случаи няма възможност някои трайни насаждения да встъпят в плододаване или дори, ако встъпят в случай, че преходния период настъпи след прибиране на реколтата, тя все още не е биологична, а е в преход. Следователно не отговарят на условията за подпомагане.

„Въпросът беше поставян многократно от нас, но за първи път намери решение в изключително кратки срокове. И хората си получиха средствата и най-вече останаха в нашия сектор, тъй като бяха обезверени, а някой ужасени, защото опасността да върнат средства за две години и да не получат за трета е сериозен удар по всеки земеделски производител“, каза още Ралчева. 

По време на срещата обаче от сектора са поставили същият въпрос по отношение на трайните новозасадени насаждения, касаещи новата наредба. В нея проблемът не е намерил разрешение и все още на хората се иска добив от всеки парцел. 

„Наредбата излезе на 30 юни. Надявахме се, че давайки коментари по време на общественото обсъждане ще се намери решение, но за съжаление документът излезе във вида, в който беше предложен без никакви изключения – нито за трайните насаждения, нито за неблагоприятни климатични или форсмажорни обстоятелства, посегателство от трети лица и други. Има много казуси, които да не позволят добив и земеделският производител да бъде двойно наказан – хем да няма приход от продукцията си, хем да не получи подпомагане“, сподели още Ралчева, която е член на Управителния съвет на асоциацията. 

Друг важен въпрос, който са поставили екопроизводителите пред министъра касае Плана за биологичното земеделие, който в момента е на обществено обсъждане до четвъртък. „Ние се надяваме той да стане един по-сериозен, амбициозен и ефективен инструмент за развитие на биологичното земеделие, защото в момента е много пожелателен, а финансовата част е изключително нестабилна и несигурна. Орязана е в много отношения, спрямо това, което обсъждахме миналата година“, уточни биопроизводителката. 

Според нея много сериозно са намалени доставките по „Училищен плод“. Биопроизводителите се надяват като начало скромните 5% от доставките да бъдат биологични. „Ние сме единствената страна, в която няма политики по отношение на храненето на децата“, смята Ралчева. 

По време на срещата е станало ясно, че министърът също има интересни идеи по отношение на биоземеделието. „Ние ще ги вплетем в нашето становище. Министър Вътев настоява да се обърне по-специално внимание на биоземеделието в планинските и полупланинските райони, защото там има много по-добри условия за развитието му.