В началото на месец април ДФЗ отпусна 5 млн. лв. de minimis за продажби на оранжерийна продукция. Извънредното подпомагане заради коронавируса беше насочено към малките и местни магазини, които да се ангажират с изкупуването на български домати, краставици и пипер.

ДФЗ отпусна 5 млн. лв. de minimis за продажби на оранжерийна продукция

Каква е равносметката до момента, отговаря земеделският министър Десислава Танева след последното заседания на парламентарната Комисия по земеделие.

„Към момента имаме само предварителни данни, тъй като сроковете за представянето на документи за участието в помощта не е изтекъл. Но имаме данни за близо милион лева от реализация на оранжерийни домати, краставици и малко пипер“, обясни ресорният министър. 

Тя лично е очаквала по-голяма активност от страна на търговските магазини. Предстои анализ на анкетните листове от проверките и обявяване на решение каква е оценката на министерството.

„Имаме предложение от 4 – 5 организации за продължаването на тази помощ и разширяването на обхвата й. Предстои да вземем в близките дни решение, като направим анализ. За нас е важно да стимулираме късата верига на доставки и малките производители“, каза на финал Десислава Танева.

Министърът направи уточнение обаче, че ако се вземе решение за продължаване на помощта, вероятно ще бъдат преразгледани ставките, тъй като те бяха гласувани при едни ценови равнища на домати, краставици и пипер.

В момента единичната ставка за подпомагане, предвидена за търговските обекти, е в размер на 600 лв. за домати, 400 лв. за краставици и 800 лв. за пипер. В калкулацията влизат част от разходите на тон, които кандидатът за помощта ще направи за привеждането на продукцията в търговски вид.