Цените на касиса не покриват дори частично производствените разходи, съобщава изданието EastFruit.

На фокус: Прикачна машина за кастрене на касис и арония

Предлагането на касис на пазара в Полша стремително намалява. Тези дни преработващите предприятия изпитват трудности с набирането на достатъчно количество готова продукция. Въпреки това те не са готови да предложат по-висока изкупна цена.

По информация на експерти, както и седмица по-рано преработвателите са готови да платят по $0,08-0,11 за кг касис, а за касис за замразяване предлагат по $0,12-0,16 за кг в зависимост от калибъра и качеството.

Самите овощари смятат тези цени са критично ниски.

Цените на касиса тази година не покриват дори частично производствените разходи и разходите за прибиране на реколтата, а да се говори за някакъв марж в този случай е невъзможно, казват овощарите.

В такава ситуация някои фермери вече взеха решение да оставят част от реколтата в градините си. Освен това заявяват намерението си да се откажат да отглеждат касис в бъдеще.

Според много участници на пазара тези тенденции може да провокират масов отказ от производството на касис в цялата страна, което ще доведе до рязко понижаване на реколтата. Полските овощари са убедени, че до няколко години преработващите заводи в страната ще страдат от дефицит на тази суровина.