Полша е известна в цяла Европа с производството на ябълки. Може би е време за поемане в нова посока, казва Анна Габлер, изпълнителен директор на компанията Agro Queens. Тя е на мнение, че вместо да се следват тенденциите, трябва да се създават нови. Био ябълките не само носят на фермерите и износителите повече печалба, но и са по-полезни за здравето, допълва Габлер, пише изданието freshplaza.com.

Храните, чийто внос Русия най-рязко ограничи

Мнозина в Полша са се съсредоточили върху производството на огромни обеми ябълки по традиционния начин. Не бива да се забравя обаче био пазарът, който все повече се разраства, смята Габлер.

Последният сезон на ябълките в страната бе труден, но не се оказа толкова тежък накрая. Цените бяха високи и Европа имаше нужда от ябълки, така че търсенето беше достатъчно високо, допълва експертът.

Виждайки, че много фермери в Полша започват да се ориентират към отглеждането на тези плодове, Габлер решава да потърси следващата стъпка. Щом разбира какви са качествата на био ябълките, решението е взето.

„Полша е най-големият производител на ябълки в Европа по традиционния начин, затова защо да не стане и лидер при био производството?“, пита се тя.

Първите опити да се продават био ябълки на пазара са съпроводени с предизвикателства и отказ от подкрепа от страна на всички. Успехът идва след упоритостта на фермерите. Сега страната може да се конкурира със западните си съседи.

Габлер отбелязва, че когато цената на традиционните ябълки се понижава, цената на био ябълките остава 2-3 пъти по-висока. По думите й това може да привлече повече производители и търговци, искащи да направят набързо пари. Габлер се опитва да избегне този тип хора.

„Някои полски фермери искат да станат богати за един ден, същото се отнася и за алчните търговци. Поради това се опитвам да ги избягвам и вземаме в кооператива само отговорни хора. Търсим такива, които искат да се развиват с нас“, допълва изпълнителният директор.