Поголовието от свине в Китай, която е най-големият производител на свинско месо в света, през юли е намаляло с 32,2% в сравнение с аналогичния период през 2018 г. в резултат на разпространението на африканската чума по свинете (АЧС), информира Ройтерс, позовавайки се на данни на Министерство на земеделието на КНР.

Равносметката след една година АЧС в Азия

Съкращаването на поголовието от свине-майки за година е оценено на 31,9%. По данни на министерството вирусът върлува във всяка една провинция на страната.

През юни оценката за намаляване на числеността на свинете и свинете-майки в Китай бе по-ниска и възлизаше на 25,8% и 26,7% съответно.

Промишлените оценки гласят, че поголовието е възможно да намалее доста повече, макар някои да говорят за спад от 50%.

Поголовието от свине все още не е достигнало най-ниското си ниво. През втората половина на годината то още по-бързо ще намалее, заяви старши анализаторът от Националния информационен център по зърнените и маслодайните култури Чжан Ливей.

По данни на ФАО от началото на август 2018 г. в КНР са регистрирани 154 огнища на АЧС в 32 провинции и автономни райони, в резултат на което са били унищожени 1,2 млн. свине. Спадът на производството е провокирал скок на цените.

По данни на Shanghai JC Intelligence Co. средните цени на свинете са счупили рекорда от 2016 г. и са достигнали 24,6 юана/кг (6,32 лв./кг). Тук трябва да се отчете фактът, че обикновено цените на свинете са ниски през летните месеци, когато търсенето на свинско месо е по-слабо. Те започват да растат през септември. Един от китайските преработчици - WH Group — миналата седмица съобщи за намаляване на печалбата със 17% през първото полугодие.