Китай увеличава вноса на плодове, превръщайки се във все по-важен пазар за водещите световни износители. По информация на анализатори от EastFruit вносът на плодове, ядки и горски плодове в Китай за първите четири месеца на 2019 г. е нараснал до 3,1 млрд. долара, превишавайки миналогодишния показател за вноса за същия период с 26%.

Оживление в производство на плодове

Както и година по-рано, основна вносна стока в ценово изражение е черешата. За вноса й Китай е похарчил почти 0,9 млрд. долара, което е с 2% по-малко, сравнено с миналогодишния рекорд. Пикът на вноса на череши в Китай традиционно е около китайската нова година, а около 99% от вноса на плодовете е от Чили.

На второ място по внос са екзотичните плодове – драконов плод, лонган, личи и рамбутан. За тази екзотика страната за първите четири месеца на годината е похарчила 330,2 млн. долара – с 6% повече, сравнено с година по-рано.

Третото място в класацията при вносните плодове заема десертното грозде. Вносът на този плод бележи ръст от 22%. За първи път повече от половината внос на десертно грозде идва от Перу. На второ място са доставките от Австралия, а на трето – от Чили.

Сред най-големите доставчици на десертно грозде в Китай са още ЮАР, Индия, Египет и САЩ.

Ако тази динамика на вноса на плодове в Китай се запази, то по прогнози на анализатори за календарната година вносът ще превиши 10 млрд. долара.