Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) влезе и на територията на Витоша, най-посещаваната от жителите и гостите на София планина у нас.

И Перник влезе в санитарната зона

Ново огнище на чума е открито на територията на държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, където е намерено заразено диво прасе, съобщи БНР.

Предстои да бъде издадена заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев за ограничаване на достъпа и дейностите в обхват от 200 кв. км, каза Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

От заповедта ще стане ясно кои райони на планината ще бъдат забранени за достъп на туристи, събирачи на билки и дървосекачи.

Четири са вече огнищата с АЧС в горските територии, стопанисвани от предприятието.

Заради откритото умряло диво прасе в района на Велинград, забранителната зона ще засегне и горските територии на Якоруда, където ще бъдат преустановени дърводобива, пашата и събирането на билки, гъби и горски плодове.

Заради усложнената ситуация с Африканската чума се предлага сезонът за груповото ловуване на дива свиня да бъде открит преди 1 октомври, допълни Дамян Дамянов.

Дамян Дамянов: „Има подготвено проектопостановление за изтегляне срока на груповия лов, което трябва да мине през парламента. Идеята е да може министърът да променя сроковете, т.е. да почва по-рано и евентуално да се удължава предвид ситуацията.“

Близо 200 диви свине са отстреляни до момента в обхвата на Югозападното държавно предприятие, а заложените капани са 140.

Направени са над 700 превантивни претърсвания в гората. Процесът по намаляване на популацията на дивите прасета върви бавно, признават от горското ведомство.

Всички новини по темата вижте ТУК.