МВР ще се включи в мерките срещу АЧС като засили пътния контрол за ограничаване превоза на свине. Областно пътно управление – Добрич, ще трябва да извършва почистване и дезинфекция на бетонните контейнери по паркингите, както и отбивките по пътищата от Републиканската пътна мрежа.

АЧС се разпространява мигновено: Нови огнища в Плевенско и Търновско

Това са само част от мерките, обсъдени на заседание на Щаба за защита на населението при бедствия, съобщиха от областната администрация. Цялостната дейност по координация и изпълнение на разписаните мерки да се извършва от служители на ОДБХ- Добрич с пълната подкрепа и съдействие от другите институции. 


Преминаващите транспортни средства на ГКПП Кардам се дезинфекцират – това е установила проверката на заместник-областния управител Живко Желязков. На пункта има доставен и фризер, в който да се съхраняват месо и месни продукти, които не се допускат да се внасят на територията на страната от съседна Румъния.

Брюксел обеща да компенсира фермерите за избитите прасета


Във връзка с организирана полицейска операция Добрич осъмна със засилено присъствие на жандармерия и полиция. Проверени са над 300 автомобила. Една от причините за проверките е и разпространението на АЧС. Към момента полицията не е констатирала нарушения за нерегламентирано движение и превоз на прасета.


Отново е отправено искане към кметовете на всички общини в най-кратък срок да предоставят списък на определените терени, на които да се загробват принудително убитите животни. Над 100 000 са свинете, които се отглеждат в промишлени свинеферми в Добричко и които са застрашени от бързото разпространение на заболяването. В съседната Силистренска област големите ферми в Попина и Ветрен имат общо 25 000 прасета. Мобилизирани са горски стопанства и ловни дружинки за ежедневен обход в търсене на умрели диви прасета. 


На територията на Добричка област засега няма констатирано ново огнище на АЧС. Последният установен беше на 9 юли, когато влизащ от Румъния автомобил удари диво животно край Дуранкулак.