Искате ли да имате сезон без излишни технически дефекти на трактора? Тогава не подценявайте подготовката на машината, напомня сайтът Agroportal24h.cz.

Производителите на земеделска техника понесоха шоков удар

Специално по-старите трактори имат нужда от предсезонна подготовка. Така те ще ви се отплатят с безпроблемна работа през следващите няколко месеца.

На първо място е необходимо да проверите работните течности. Като при всички машини, липсата им може да доведе до неизправност на някои части и дори тотално излизане от експлоатация.

Проверете и ако е необходимо, долейте моторно масло. Така ще пощадите двигателя от щети. Обърнете внимание на маслените и горивните филтри. Когато са стари, те са способни да причиняват фатални последици.

Хвърлете око на въздушния филтър, проверете маслото в хидравликата. Ако е необходимо, добавете вода в охладителя. Ниското количество вода в охлаждащата система би причинило прегряване на двигателя. И разбира се, не забравяйте да проверите нивото на резервоара за гориво. Ако забележите изтичане на експлоатационни течности, веднага пристъпете към ремонт.

Следващата стъпка е проверяване на състоянието, напрежението и износването на клиновите ремъци. Пренебрегването на тази операция може да ви коства деактивиране на важни компоненти на двигателя.

Проверете и при нужда регулирайте спирачките. За по-добра работа и функциониране на трактора не пропускайте смазването.

Преди шофиране проверете налягането в гумите. От него се влияе движението на машината и сцеплението. След като седнете зад волана, проверете функционалността на таблото и стабилността на седалката на водача.

И накрая - проверете цялото осветление на трактора. Тази проверка винаги трябва да се извършва преди да се включите в пътната мрежа, за да елиминирате евентуални злополуки и да повишите ефективността на работа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв комбайн да изберете през 2020 г.?

Касов апарат на комбайна - какво мислите за тази идея?

Електрическите трактори навлизат в живота ни