Европейската индустрия за земеделска техника продължава да бъде сериозно засегната от ефекта на пандемията от коронавирус. Светлина в тунела обаче вече започна да се вижда, сочи проучване на Европейската асоциация за търговия със земеделска техника (CEMA), пише Agriland.ie.

Любимата марка селскостопанска техника на германците

От момента на въвеждането на ограничителните мерки в цяла Европа индексът за бизнес климат стремглаво тръгна надолу, достигайки нивата си по време на финансовата криза от 2008/2009 г. Над половината компании определят настоящия си бизнес като неблагоприятен, а ¾ очакват спад на оборота през следващите 6 месеца.

Месечното проучване на CEMA – „Business Barometer“, показва, че производителите на земеделска техника в момента работят само на ¾ от капацитета си. Малко част от тях отчитат сравнително добро ниво на производствена ефективност и дори ръст на поръчките въпреки кризата.

За следващите 6 месеца преобладаващата част от производителите прогнозират свиване на поръчките. Светлина в тунела обаче има, казват от CEMA.  

Проучването за май показва, че все по-малко компании прогнозират спад на оборота над 20%, сравнено с месец по-рано.  Този резултат е по-оптимистичен, макар и с малко.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Корекцията може да се дължи на очакванията за повишаване на поръчките през следващите няколко месеца и надеждата, че загубите на този етап почти изцяло ще бъдат възстановени до края на 2020 г.

„Business Barometer“ е месечно проучване на CEMA сред представители на европейската индустрия за земеделска техника. То се изготвя от 2008 г.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стабилност на пазара на трактори в Европа

Съвети към фермерите по време на епидемия

Електрическите трактори навлизат в живота ни