Борбата за здравето на почвите набира обороти в цял свят. Твърде плачевна е перспективата човечеството да остане без такъв ценен ресурс, какъвто е плодородната земя. Еколози не за първа година обръщат внимание към проблема с деградацията на почвата както на държавните власти, така и на фермерите. И ето какво се случва като ответна мярка във Великобритания, пише изданието farminguk.com.

Анкета: Българите се вълнуват най-вече от цената

Система, сходна на светофарната, се намира на етап разработка. Тя представлява нова мярка, призвана да подобри британските почви.

С използването на червена, жълта и зелена скала за мониторинг на показателите на състоянието на почвата системата ще стартира първо в 6 ферми из цялата страна.

Червеният цвят ще служи като сигнал за фермерите, че е време да прибегнат до съветите на експерти и да преразгледат агропрактиките си. Жълтият цвят ще спомага за установяване на проблемните места, а зеленият ще оценява работата на фермерите като отлична.

В качеството на параметри учените ще задействат анализ на хранителните вещества, в това число на органичните, pH на почвата, изчисляване на количеството на дъждовните червеи и визуална оценка.

Работата по проекта се осъществява под егидата на британския Съвет по развитието на земеделието и градинарството (AHDB) в рамките на програмата GREATSOILS.

За формирането на само два-три сантиметра почва са необходими около 100 години, а във Великобритания има над 700 различни типа почви, които са дом на 27 вид дъждовни червеи, казва експертът по управление на природните ресурси Аманда Бенет.

Науката за здравето на почвата става все по-сложна, когато в страната има толкова много типове почви и условия, при които се използват, допълва тя.

Бенет е категорична, че фермерите ще имат полза от новата система - тя ще ги ориентира как да обработват земята.