Когато българите купуват храна, те първо гледат цената, на второ място е вкусът, а безопасността е едва трета. Това сочи анкета на Евробарометър за безопасността на храните, пише Euroactiv.

Пресните плодове и зеленчуци - на прицела на инспектори

За разлика от нас европейците като цяло се интересуват преди всичко от произхода на храната. Общото и в двата случая е, че най-слаб по важност е факторът дали животните се гледат хуманно и дали се опазва околната среда.

Проучването на общественото мнение на гражданите от Европейския съюз (ЕС) включваше 28 хил. участници от 28-те страни членки. У нас бяха персонално интервюирани 1041 души за периода между 9 и 22 април.

Сред темите, от която българите се притесняват най-много, са добавките, като оцветители и консерванти (49%), следвани от антибиотични, хормонални и стероидни остатъци в месото (43%). 

Почти с еднаква тежест ги вълнуват темите за болести, срещани при животните (35%), наличието на пестициди в храните (31%) и остатъци на замърсители на околната среда в месото и млечните продукти (31%).

Когато получават информация за хранителните рискове, българите се доверяват най-много на учените (82%). Земеделските стопани са на второ място, като 66% от анкетираните заявяват, че им вярват. Процент по-надолу са потребителските организации (65%).

Телевизията играе важна роля в тази осведоменост, тъй като 78% от участниците получават по-голямата част от информацията си за безопасност на храните от телевизионния екран. Около 58% посочват 
семейство, приятели и съседи. Най-малко се доверяват на местния бакалин (4%), уличните сергии и фестивали (2%).

От друга страна, изглежда, че липсва разбиране за действията на ЕС по отношение на безопасността на храните. Само 24% от анкетираните българи смятат, че съществуват „разпоредби, които да гарантират, че храната, която консумирате, е безопасна“. Преобладава мнението, че в днешно време хранителните продукти са пълни с вредни вещества (56%).