Вносът на свинско месо във Великобритания през март се увеличи със 7% в сравнение с данните за същия месец година по-рано. Основните доставчици са били Ирландия, Дания и Германия, съобщава meat-inform.com.

Биоземеделието може да помогне в борбата с парникови газове

Общият внос на свинско месо се е увеличил до 237 хил. тона. В същото време е налице спад при износа от 0,5%, твърди Том Форш, анализатор от AHDB.

В страната е нараснала производителността на свиневъдния сектор. Производството се характеризира с високо тегло на каркаса, което е довело до ръст на обемите на производство през април с 1%. Закланите свине през април са се увеличили с 1% - до 888,7 хил. глави.

Великобритания
предстои да излезе от ЕС. За земеделските производители това означава край на безмитната търговия със страните-членки на ЕС. Да се понижи натиска върху британските износители е възможно чрез вносни квоти.

Дори в случай на „твърд“ Брекзит, при който Великобритания излезе от състава на ЕС без подписани търговски договорености, износителите на свинско месо се надяват, че няма да претърпят съществени загуби заради квотите. Така обемите на миналогодишните продажби на месо от свине британско производство в страните от ЕС почти наполовина (44%) ще се покриват от размера на вносната квота за този продукт.