Селското стопанство трябва да бъде изключено от преговорите със САЩ, убеден е еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, цитиран от Euroactiv.
 
По думите му Европейският съюз (ЕС) ще продължава да подкрепя международна търговия, основана на правила, отворена и предвидима. „Фактът, че ЕС и Япония постигнаха много добро споразумение, може да послужи като еталон за това, което е постижимо между ЕС и САЩ“, коментира еврокомисарят. 
 
Преди месец стана ясно, че ЕС е готов да започне преговори със САЩ само по две области – по-ниски тарифи за промишлени стоки и по-лесен достъп до продукти, които отговарят на стандартите на ЕС или САЩ.
 
Вашингтон обаче настоява селскостопанският сектор да бъде част от преговорите, което поставя двете страни в конфликт на интереси. „САЩ няма да подпишат сделка с ЕС освен ако земеделието не бъде включено“, предупреди по-рано Гордън Сондланд – американският посланик в ЕС.
 
Фил Хоган призова САЩ да премахнат тарифите за стоки от Китай и ЕС. Европейците вече са засегнати от американските мита върху износа на стомана и алуминий и са изправени пред заплахата от по-високи тарифи за други продукти – от търговски самолети до млечни и вино.
 
Експертът припомня търговския договор, който влезе в сила между ЕС и Япония по-рано тази година и доведе до създаването на най-големия отворен пазар в света. „Относно американско-китайските разговори едно сътрудничество винаги е по-добро за световната търговия от конфронтацията“, заключи земеделският еврокомисар.
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg