Гръцките производители на грозде са пред дилема. Традициите се променят и съвсем скоро от приоритетите им може да отпадне отглеждането на сорта Султанина. През последните години той е подложен на натиск от други сортове с различни характеристики, научаваме от гръцкия сайт Ypaithros. 

Равносметка: По 500 лева губят лозарите от всеки декар с винено грозде

От години се знае, че италианците и испанците са въвели сортове без семки и че супермаркетите са ориентирани към цветни сортове без семки. Държавата и производителите обаче не отдадоха нужното значение на това. При новите сортове има икономия на мащаба, тъй като се продават в големи количества, а не както е при местните производители, които произвеждат на малки парцели и не сътрудничат помежду си, споделя агрономът Пасхалис Сиаковелис. 

Гъркът посочва и друга причина за главоболието, от което страдат производителите на сорт Султанина - “сортовете, рекламирани от италианците и испанците, са предимно по-ранни от Султанина и следователно навлизат на пазара бързо. това им дава преднина”. 

Навлизат много сортове, които са ранни. Те са по-устойчиви. Заради метеорологичните условия отглеждането на сорт Султанина става все по-трудно, липсва и вода. Производителите са започнали да го заменят с нови сортове. При тях обаче също има проблеми, казва на свой ред производителят Йоргос Дарданис. 

Фермерът допълва, че търсенето на Султанина в чужбина е намаляло, което си личи по износа. Основни проблеми са разликите в добивите при нормални условия и срокът на годност. 



Вижте още:

Важна помощ за лозарите е орязана

С нови 9% се свива производството на винено грозде у нас

Дамите в селското стопанство: Марие Николова