Няма да има прием по лозарската интервенция “Събиране реколтата на зелено”, става ясно от заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев. Мотивът - няма пазарни смущения, които да обуславят прилагането на интервенцията, част от Стратегическия план за развитие на земеделието у нас. 

Агри.БГ потърси за коментар Даниел Ангелов, част от Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари за ефекта, който ще предизвика липсата на подпомагане за по-ранното събиране на гроздето. През 2023 г. ро тази кризисна интервенция беше отпуснат бюджет в размер на 6 млн. лв. 

“Интервенцията “Събиране реколтата на зелено”, е много полезна за всички колеги, които имат лозови масиви и не успяват да си реализират продукцията си на пазара. С тази кризисна мярка успяват да възстановят част от разходите си по масива и да не заливат пазара с продукции, която да се принудени да продадат на ниска цена”, коментира лозарят, собственик на 1700 дка насаждения с винено грозде. 

По думите на Ангелов много лозари, разчитат на тази мярка да облекчат част от разходите по лозята и даде пример: “Ако някой лозар гледа 300 декара, той кандидатства със 100 декара по интервенцията “Събиране реколтата на зелено” и  се концентрира с труд, с разходи само върху тези въпросните 200 декара.

Все по-трудно стана за всички ни да намираме работна ръка и това наистина ще е облекчение за голяма част от колегите”, допълни още лозарят и допълни: “Смешно е да се каже, че няма криза и затова да спрат тази крисизна мярка”, коментира още Даниел Ангелов.

 Интервенцията “Събиране на реколтата на зелено” бе въведена по време на Ковид-кризата с цел да се подпомага пълното ръчно отстраняване на гроздовете, докато все още не са узрели, като по този начин добивът от съответната заявена площ се намалява до нула.

Интервенцията се прилагаше за всички сортове винени лозя и стопаните имаха право да получат до 60 % от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичащи от прилагането на мярката.