Обилните валежи през октомври забавиха сеитбата в цяла Европа, но след това сухото време през ноември предразположи към наваксване. Това сочи мониторингов доклад за земеделските култури в ЕС, съобщава Съветът за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB).

Цените на зърното растат заради Русия, Китай и времето

Зимните зърнени култури в най-големите производители – Германия и Франция, са в добро състояние. Рисковете от щети от вредители във Франция и Нидерландия са големи, което изисква повече внимание.

Поради по-сухото време засетите площи със зимни култури се очаква да бъдат повече в сравнение с година по-рано във Франция, Германия, Словения и Хърватия. В някои страни, включително Белгия, Нидерландия и Полша, площите се очаква да са над средното.

За момента сеитбата е отложена в източните страни. Сред тях са и най-големите зърнопроизводители – Румъния и Унгария. Зимната сеитба на пшеница все още има шансове да приключи навреме в някои части на Чехия, Словакия, Унгария, България и Румъния, ако времето остане сухо през следващите седмици. Вече е твърде късно за зимния ечемик, което означава, че се очакват по-малко засети площи.

Обилните дъждове, които паднаха в източната част на Чехия и Словакия през ноември, дадоха лош старт за развитие на културите и вероятно фермерите там няма да успеят да приключат сеитбената кампания.

Очаквания за рапицата

Според доклада на AHDB площите с рапица в ЕС ще бъдат по-малко от миналата година. Ръст се очаква да има конкретно в Германия заради дъжда, който падна там в средата на септември.

По-малко засетите площи с рапица в Европа подсказват, че вероятно ще има нужда от внос на големи количества от културата през сезон 2021/2022. Цените на рапицата в ЕС и Великобритания ще останат на високо ниво, сравнено със световния пазар на маслодайни култури.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оптимизмът на млад фермер среща 50-годишния опит на дядо му

Есенната сеитба до момента

Цените на руската пшеница за износ се понижават