Засушаването в Добричка област продължава. Есента не донесе така жадуваните валежи в житницата на България. Само в отделни райони паднаха краткотрайни и оскъдни превалявания, които са без икономическо значение.

Земеделци от Крайморска Добруджа: Изминалата стопанска година беше катастрофа!

Поредната суха есен е факт в Добричка област. Особено силно изразена е сушата отново в крайморските общини. Дъжд няма. За една стопанска година, от 1 септември 2019 г. до 1 септември 2020 г. в община Шабла са паднали цифром и словом едва 200 литра дъжд.

През есенните месеци валежите в крайморските региони едва стигнаха 5 л/кв.м. Очертаващото се поредно засушаване провокира редица срещи по общини и браншови организации, които излязоха с искане да се обяви бедствено положение. Това не се случи. 

В очакване не на политически решения, а на дъжд и по-хладно време, сеитбата на пшеница в Добруджа се забави. За да не се изпуснат оптималните срокове обаче, производителите я започнаха в изключително сухи условия.

„Сеялките се чупеха, едва стигаха в твърдата земя до 4-5 см. Трошихме, ремонтирахме, но засяхме. Новата реколта ще излезе скъпа, с цената на много разходи заради сушата”, споделиха земеделските стопани.   

Липсата на дъжд не е нещо нечувано в Добруджа. Проблемът е в натрупването на няколко поредни сезона, в които валежите са оскъдни и в пъти по-малко от обичайните норми. Стопанската 2019/2020 г. се случи точно такава – със сериозен недостиг на почвена влага, породен от безснежните и топли зими и горещите летни месеци без дъжд, в които слънцето прегаря и без това напукания чернозем. 

Точно преди година реколтата от пшеница беше заложена при недостиг на влага – с около 300 л/кв.м по-малко от обичайното. През пролетта на 2020 г. природата не се смили и паднаха десет пъти по-малко валежи. Пшеницата прегоря – дали поради сушата, дали поради прекомерните количества тор, или двете взети заедно. 

Жътвата през лято `2020 приключи с отрицателен рекорд. Добруджанци прибраха общо 216 хил. тона зърно при среден добив 178 кг/дка. Това е 3 пъти по-малко в сравнение с показателите от година по-рано. Тогава производителите ожънаха 719 400 тона при среден добив 553 кг/дка. 

Към момента състоянието на посевите с пшеница не е много добро, обобщават земеделските стопани. Тези, които имаха повече планирани площи със зърнено-житни култури, започнаха по-рано да сеят. При тях обаче житните мухи нападнаха посевите. Сега дори има колонии от мишка полевка, допълват още производителите. Според синоптиците поне до края на месеца дъжд няма да има. 

Каква ще бъде стопанската 2020/2021 година, е трудно да гадаем. Факт е обаче, че започва със суша. Факт е, че пораженията от липсата на дъжд са страшни, сериозни и съизмерими с пандемията от COVID-19.