Цените на пшеницата отново се покачват. Царевицата, ечемикът и соята също поскъпват. Цената на соята наскоро се изкачи до 4-годишен връх. Една от причините е голямото търсене от страна на купувачите от Китай и постоянно сухото време в Южна Америка. Същите фактори подхранват цените на царевицата , които също продължават да растат, информира Agrarheute.com.

Цената на слънчогледа чупи рекорди за година

Поскъпване на пшеницата бе отчетено, след като Русия обяви квота за износ за пролетта. На този етап времето в южната част на страната е сухо. Перспективата за богата австралийска реколта на свой ред не позволява цените на пшеницата да се повишат още повече.

Китай продължава да купува масово боб, царевица и пшеница, подхранвайки тенденцията за поскъпване. Бразилия отчете рекордни продажби на новата си соева реколта тази седмица, съобщават анализатори.

Пшеницата е по-скъпа на световния пазар

Износните цени на пшеницата отново се повишиха миналата седмица в Русия и Европа.

Руската пшеница със съдържание на протеини 12,5% беше натоварена на пристанищата на Черно море в края на миналата седмица при 256 щатски долара за тон. Данните на Европейската комисия показват увеличение с 5 щатски долара в сравнение с предходната седмица. В същото време пшеницата във френскотопристанище Руан струва 255 щатски долара за тон - със 7 долара повече в сравнение с предходната седмица.

В същото дея пшеницата беше значително по-скъпа в Американския залив - тук купувачите на чикагската пшеница (SRW) трябваше да платят 269 щатски долара за тон.

Миналата седмица износните цени на ечемика в Черно море бяха непроменени и достигнаха 212 долара за тон. За разлика от това, цените на ечемика във Франция се повишиха с 9 до 239 долара за тон поради силното търсене от Китай.

Руското министерство на земеделието планира да определи квотата за износ на зърно за периода от 15 февруари до 30 юни 2021 г. на 15 милиона тона, стана ясно миналата седмица. Предложението предстои да бъде одобрено от правителството. Квотата се разпределя между износителите на базата на техния дял в износа на зърно от юли до декември.

За търговците това е стимул да изнасят повече пшеница до януари, за да се постигне по-висока квота, но като цяло квотата е относително неутрална на пазара, според руски анализатори. От началото на маркетинговия сезон 2020/21 на 1 юли Русия вече е изнесла 20,1 милиона тона зърно.

Русия: Сушата засяга зимната пшеница

Условията за засяване на зимна пшеница в Русия все още не са особено добри. Особено засегнати са регионите Волгоград и Ставропол. Руските анализатори обявиха, че през последните няколко седмици има леки подобрения.

"Много ще зависи от това колко тежка ще бъде тази зима и колко валежи ще има. Според руското министерство на земеделието фермерите са засели 19,1 милиона хектара зимни култури за реколтата през следващата година спрямо 18 , 1 милион хектара по същото време преди година.

Костадинов: Пшеницата в Добруджа тенденциозно пожълтява

Делът на зърнените култури в лошо състояние, който руското министерство на земеделието обикновено изчислява в края на ноември, вероятно ще бъде близо до рекордно висок, смята Дмитрий Рилко от анализаторската фирма ICAR. Само 6-8 процента от руските зимни култури са в лошо състояние през последните две години и фермерите са имали много големи реколти всеки път.

"Съвсем ясно е, че руската зимна пшеница няма да има рекорден добив през 2021 г., но все пак можем да получим прилични добиви", каза главният анализатор Рилко.

Тази година руските фермери значително разшириха отглеждането на зимна пшеница, чието състояние обаче беше значително повлияно от сухото време. Очакваните тази седмица валежи в няколко южни региона могат да подобрят донякъде ситуацията.

Износът расте

На европейския фючърсен пазар цените на пшеницата леко паднаха в понеделник и бяха котирани на 209 евро за тон. Това е увеличение с 1 евро в сравнение с предходната седмица. В пристанището за износ в Хамбург цените на пшеницата за доставки за последен път се повишиха през ноември, но също така леко се понижиха в понеделник и бяха котирани на 211 евро за тон. В сравнение с предходната седмица, това все още е плюс 1 евро.

За фуражния ечемик ценовите предложения в Хамбург в понеделник бяха 184 евро за тон, около 1 евро по-високи от преди седмица. В понеделник там бяха предложени 170 евро за хляб ръж, което също е с евро повече от преди седмица.

Според данни на комисията на ЕС до 15 ноември европейците са изпратили около 8,8 милиона тона пшеница до трети страни - с 23% по-малко от миналата година. Отчита се обем на износа от 3,0 милиона тона за ечемик.

Германия има 723 000 тона пшеница и 381 000 тона ечемик, а в румънското черноморско пристанище Констанца са натоварени 1,1 милиона тона пшеница и 666 000 тона ечемик. Латвия, Литва и Полша досега са продали повече пшеница на трети страни, отколкото Германия. Що се отнася до ечемика, германците са трети след Франция и Румъния.

Основните купувачи на европейска пшеница до момента са Алжир, Китай, Саудитска Арабия, Нигерия и Мароко. Най-важните целеви държави за ечемик са Саудитска Арабия и Китай.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Борсите са жадни за фуражна пшеница

Фермерите в Добруджа изнемогват. Чакат се фалити

Износът на мека пшеница от ЕС и Великобритания удари 7,84 милиона тона