Съгласно мониторинга на Refinitiv, експортните цени на руската пшеница през миналата седмица са прекъснали тенденцията на ръст, което се дължи на намаляването на търсенето и спада на световните стокови пазари, изпитващи нервност поради разпространението на коронавируса. По данни на анализатори, през седмицата от 23 октомври цената се е понижила от 254 долара/т до 251 долара/т (FOB), съобщава Reuters.

На финала: Сеитбата на пшеница в Добричко приключва

По информация на Институт за проучвания на аграрния пазар (ИКАР), цената на пшеницата с 12,5% съдържание на протеин към края на миналата седмица в Новоросийск е достигнала 251 долара/т (FOB) от 257 долара/т седмица по-рано. Експертите от СовЭкон фиксираха спад от 2 долара за седмица до 253 долара/т (FOB).

Очакваме руската пшеница да поевтинее още в краткосрочна перспектива, тъй като й е необходимо да възстанови конкурентоспособността си, смятат от агенцията. На вътрешния пазар цената на пшеницата 3-и и 4-и клас достигна 202,8 долара/т.

Поддържането на износа от Русия оказва ефект на намаляване на експортния потенциал от страна на страните от ЕС с 12,9 млн. тона и с 3,5 млн. тона за Украйна, казват анализатори.

На пазара се създава ситуация, при която търсенето е по-високо от предлагането. Цените растат. На руския пазар за месец те се увеличиха с 12%, докато експортните – с 9-10%.

Миналата седмица са били сключени договори за по 255 долара/т (FOB). Нивото на цените на руската пшеница се оказа по-високо от тези на френската борса. Като резултат конкурентоспособността намалява, допълват експертите. Сега Русия влиза в период на стабилизация на цените на пшеницата.

Друг фактор за стабилизирането на цените е очакваното въвеждане от 1 януари 2021 г. на квоти за износ на зърнени култури. Към днешна дата Русия е реализирала 43% от експортния си потенциал за пшеница. До края на годината се очаква този показател да достигне ниво 60-65%.

Междувременно Украйна не планира да промени експортната си квота за сезон 2020/2021 юни-юли, информира Agriculture.com, позовавайки се на информация от служителите на Министерство на икономиката. Търговците на зърно и правителството се споразумяха, че обемът на пшеницата, която е на разположение за износ през този сезон, не трябва да надвишава 17,5 милиона тона в опит да се покрият местни нужди и да се предотвратят ограниченията за износ.

Министерството на икономиката информира, че Украйна е използвала 57,4% от квотата за износ на пшеница 2020/21, доставяйки в чужбина 10 млн. т от суровината през сезона юли-юни.

"Като се вземе предвид по-малкият прогнозен обем на износа ... настоящите темпове на износ са доста високи", се казва в бележка на министерството. Оттам добавят, че темпото на износ на пшеница може постепенно да намалее в бъдеще, което означава, че през януари може да се водят нови разговори по темата.

Украйна изнесе 3,710 млн. т пшеница през септември, 3,536 млн. тона през август и 1,239 млн. тона през юли. През октомври този показател е 1,559 млн. тона.

Тази година страната събра реколта от 25 млн. тона пшеница – с 3,3 млн. тона по-малко спрямо година по-рано.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Анализ на добивите от полски култури в Силистренско

Цени на зърното: Борсите нервничат в очакване

Борислав Горанов: Отложихме сеитбата заради страх от вредители