През следващите седем дни времето ще премине от меко за сезона до студ и сняг, което ще доведе до повишена динамика и в агрометеорологичните условия, сочи актуалната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

През първите няколко дни на периода средноденонощните температури в по-голямата част от полските райони ще са около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица.

Но в края на ноември и началото на декември се прогнозира съществено понижение на температурите. 

“Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а във високите полета и Предбалкана, където се прогнозират валежи и от сняг – и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците. Изключения ще има на места в югоизточните райони и по Черноморието, където при зимните житни култури ще се наблюдава слабо изразена вегетация”, прогнозират агрометеоролозите

В началото на декември при засетите в агротехнически срок през октомври посеви с пшеница ще се наблюдава фаза братене, в която зимните житни култури успешно зимуват. Фаза трети лист ще преобладава при посевите, засети в началото на ноември. 

Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са късно засетите, в средата на ноември, посеви. При рапицата фаза розетка, подходяща за зимуване, ще се наблюдава при посевите, засети в началото на есента.

През следващия период се очакват валежи и подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве. 

“В резултат на ноемврийските валежи под нормата почвените влагозапаси (ППВ) в 50 и 100 см слой при пшеницата в по-голямата част от страната са необичайно ниски за сезона – на места в източните и крайните южните райони под 60%“, припомнят от НИМХ.

В началото на  следващия период условията ще бъдат подходящи за засаждане на овошки и за есенните растително-защитни пръскания при овощните култури. За предпазването им от зимните студове, унищожаването на лишеи и мъхове, отблъскването на миризливия дървесинояд и дървесницата, е необходимо стволът и дебелите клони на дърветата да се обработят с 20% варна каша, към която се прибавя малко глина, препоръчват експертите.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.