В Стратегическия план за развитие на земеделието за периода 2023 – 2027 година са включени 8 специфични секторни интервенции за подпомагане на лозаро-винарския сектор, това става ясно от докладът на ресорния зам.-министър Александър Йоцев към проекта на Наредба за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския сектор. 
 

Интервенции за подпомагане в лозаро-винарския сектор:
1. Преструктуриране и конверсия на лозя;
2. Инвестиции в лозаро-винарския сектор;
3. Събиране на реколтата на зелено;
4. Застраховане на реколтата;
5. Информиране в държавите членки;
6. Насърчаване на винения туризъм;
7. Популяризиране в държавите членки;
8. Инвестиции в екологични съоръжения.

 

До 30 август ще се обсъждат интервенциите в секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко“

Документът, който е публикуван в четвъртък включва обаче 7 от посочените интервенции, тъй като с решение на работната група, която е подготвяла проекта е счетено за целесъобразно интервенцията „Насърчаване на винения туризъм“ да не се прилага към настоящия момент. Потенциални допустими кандидати по тази интервенция могат да бъдат само признати от министъра на земеделието и храните междубраншови организации в лозаро-винарския сектор, а към настоящия момент такива не съществуват,уточнява в доклада си Александър Йоцев. 

До 15 октомври 2023 г. подпомагането в сектора ще се прави по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Европейската политика за подпомагане в сектора по същество се запазва и през новия програмен период, уточняват от аграрното министерство. 

Предвидено е подаването на заявления за предоставяне на финансова помощ и искания за плащане по всички интервенции да става по електронен път през Системата за електронни услуги към Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) на Държавен фонд „Земеделие“.