До 30 август ще се обсъждат интервенциите от секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко“. Това става ясно от публикувания проект на Наредба за условията и реда за прилагане на интервенции от Стратегическия план в двата подотрасъла. 

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

С документа се уреждат общите положения, свързани с подпомаганите интервенции и дейности, финансовите условия за подпомагане и недопустимост за двойно финансиране, общите изисквания към кандидатите и реда за кандидатстване по всяка интервенция, както и условията за изплащането на финансовата помощ.

Рагламентирани са също така допустимите бенефициери, общите изисквания, на които трябва да отговарят кандидатите, както и специфичните условия за подпомагане по отделните дейности от интервенциите в сектора. 

Подаването на заявленията за подпомагане ще се извършва чрез Системата за електронни услуги (СЕУ). Предвидено е заявлението да се подписва с квалифициран електронен подпис и да се подава чрез индивидуалния профил на кандидата в СЕУ лично, чрез законен негов представител или чрез упълномощено от него лице. Комуникацията между Държавен фонд „Земеделие“ и кандидатите ще се извършва в СЕУ, включително съобщаването на индивидуалните административни актове чрез съобщение в индивидуалния профил на кандидата. 

Регламентиран е редът за сключване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“, включително процедура за промяна на вече подписани договори, като и основанията за пълен или частичен отказ от изплащане на помощта.

Прилагането на интервенциите по Стратегическия план в секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко и млечни продукти“ ще се отчита от Държавен фонд „Земеделие“ пред Европейската комисия чрез информационен модул за мониторинг. 

Средствата са от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. 

При оперативните програми в сектор „Плодове и зеленчуци“ е допустимо и национално съфинансиране, което се определя от степента на организираност в отделните региони в страната. 

В интервенциите в сектор „Мляко и млечни продукти“ е въведено изискване, в случаите, в които исканата финансова помощ надхвърля определения със заповед на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ бюджет, заявленията за подпомагане да се класират съгласно критерии за оценка и да се одобряват в низходящ ред.
Един от очакваните ефекти е да се стимулира сдружаването на земеделските стопани в страната

Проектът на наредба може да прочетете ТУК