Условието за плодовитост и възрастово ограничение на млечните крави, което е залегнало в моделите на интервенции за обвързано подпомагане след 2023 г., раздели сектора на две. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

От една страна, са поддръжниците на идеята, които смятат, че трябва да се въведат по-строги изисквания както за животновъдите, така и за млекопреработвателите. Според тях така ще се отсеят читавите производители, които са устойчиви, конкурентоспособни и знаят как се прави бизнес. 

Някои смятат, че с въвеждането на новите изисквания кандидатите за обвързано подпомагане ще са принудени да регистрират приплодите и така ще се противодейства на „вихрещия се джамбазлък и гаражното месо“.

Те вярват, че така ще се сложи край на далаверите в сектора, защото на места кандидати за подпомагане декларират реализация на тонове мляко, без да отчитат родени или отпаднали животни с години. 

От друга страна, са противниците на идеята, според които това е поредното утежняващо изискване. Нещо повече, то противоречи на тенденцията на запад, където модерни ферми работят за по-дълъг продуктивен живот на кравите, увеличаване на лактационния период, намаляване на разплодния материал и по-голямо производство на мляко.

„Не може крави с 6-7 телета да ги бракуваме. Те имат ли си представа колко допълнителни разходи за нови юнички всяка година трябва да правим? А за нашите условия на пашуване животните не може да се амортизират за 10 години. И нали искат по-малко метан и природосъобразно да ги гледаме!?“, пита реторично Антония.

Читатели на Агри.БГ дори излизат с конкретни предложения, като например да се промени изискването за доказване на годишен млеконадой на крава от 1500 л на 2500-3000 л.

„Няма да смятаме възраст, приплоди и отелвания! Докажи си млякото с документ и си свиркай! Ако искаш, дой крави и на по 20 години!“, коментира животновъд. 

Според друг пък след като вече няма свръхпроизводство и квотен режим, а суровото мляко недостига, защо да не се въведе субсидиране на литър продадено мляко по фактура. 

„Така ще се стимулира реалното производство, а не отглеждането на недохранени бройки! Тъкмо ще се изсветли секторът. Какво е значението дали литър мляко е произведено от високорентабилно младо животно или от възрастно и не толкова продуктивно такова? Ако е рентабилно за някой да гледа местни породи, нека го прави“, обяснява Гошо.

Не са малко и тези стопани, които предпочитат да им плащат реалната цена на млякото и тогава няма да има нужда от субсидии. Така няма и да са зависими от правилата на Европа и могат да си бракуват кравата, когато решат. Но едва ли ще е толкова лесно, пък и тук трябва отново внимателно да се претеглят плюсовете и минусите.