Мощен украински производител на пилешко месо намери хитър начин да заобиколи квотите за безмитен внос в Европейския съюз, като неговата продукция даже получава етикет „Произведено в ЕС“.

ЕП прие увеличаване на безмитния внос от Украйна

„Един от най-големите производители в Украйна - Myronivsky Hliboproduct, внася филето в ЕС, без да бъде отстранена гръдната му кост. По този начин то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничения при вноса“, твърдят австрийският в. „Курир“ и Дойче веле.

Компанията има фабрики в Словакия и в Холандия. Там костта се отстранява от месото и се получава по-скъпото пилешко филе.

След тази преработка продуктът вече се класифицира като произведен в страна членка. В резултат той вече може да се продава на територията на ЕС, а също и да се изнася към трети страни, без да му се налагат мита.

Дойче веле: „Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна създаде зона за свободна търговия. Това позволява на украинските компании да изнасят почти всички видове птици в ЕС безмитно, но се прилагат квоти. През 2019 г. квотата е 18 400 тона. Още 20 000 тона е квотата за замразено птиче месо.“

Дъмпингов внос на пчелен мед от Украйна е сред проблемите на българските пчелари. По време на консултации с министерството на земеделието те настояваха за засилване на контрола при вноса, пакетирането и етикетирането на тази продукция у нас.

Опасенията на бранша са, че големи количества украински пчелен мед се смесват на територията на нашата страна с малко български, след което на етикета се изписва „Произход: България“.