Европейския съюз (ЕС) трябва да предложи повече търговски отстъпки за Украйна, с изключение на редица селскостопански продукти. Това обаче няма да се отрази положително на родните производители, смята евродепутатът Момчил Неков.
 
 
При гласуването в четвъртък евродепутатите гарантираха, че домати, пшеница и определен вид суровина за тор не се ползват с допълнителни отстъпки освен тези, които вече са определени в Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна (ДВЗСТ). 
 
За България това не е добра новина, тъй като родните производители вече са под натиск. Отделно пазарът на български пчелен мед и олио се свива допълнително, каза Момчил Неков.
 
По думите му производителите у нас вече усещат натиск от съществуващия и в момента безмитен режим.
 
„Аз гласувах против увеличаването на безмитния внос от Украйна, защото през миналата година в България хиляди тонове мед останаха нереализирани заради внос от трети страни. Освен това с улеснения внос добавяме и допълнителна конкуренция на производителите на маслодайни храни, които също ще усетят натиск“, категоричен е Неков.
 
Евродепутатите гласуваха още представители на индустрията, а не само държавите-членки, да могат да поискат проучване на възможни мерки за защита на производителите от ЕС.
Измененията бяха приети с 475 гласа „за“ срещу 102 „против“, с 61 „въздържал се“,
 
„С предоставянето на допълнителни временни търговски преференции Европейският парламент изразява своята подкрепа за текущите реформи в Украйна, укрепва малките и средни предприятия и осигурява необходимия тласък за увеличаване на търговските потоци. Надявам се, че тези мерки ще дадат тласък на нашите отношения и ще имат положителен ефект върху Украйна“, заяви евродепутатът от ЕНП и Полша Ярослав Валенса. 
 
 
Парламентът ще започне преговори с националните правителства скоро след гласуването в пленарна зала.
ДВЗСТ, част от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, влязло в сила от януари 2016 г., предвижда взаимно отваряне на пазари за стоки и услуги. ЕС намалява и премахва съществуващите пречките по-бързо. Предвид икономическите трудности на Украйна и усилията и за реформиране, ЕС ще предложи допълни търговски отстъпки за Киев.
 
ЕС е най-големият търговски партньор на Украйна, докато страната представлява едва 0,8% от обща търговия на Европейския съюз. Износът на Украйна за ЕС се оценява на 12,7 млрд. евро за 2015 г., докато износът в обратната посока възлиза на 13,9 млрд. евро за същия период.