Добрата печалба зависи от стопанина. Едно семейство, което преди се е занимавало с 4–5 декара тютюн, е изкарвало по 8000–10 000 лв. Същото семейство, ако има 1 декар засят шафран, ще има същите приходи, каза производителят Хасан Тахиров за БНР.

Шафран на световно равнище в Родопите – ето как

По думите му друго предимство на ценната подправка е, че работата по нея е малко повече от месец – от началото на октомври до средата на ноември. За сравнение грижите по тютюна са от март до края на декември.

Според Тахиров, който е и председател на Националната асоциация за производство на шафран, броят на земеделците, които се насочват към шафран, непрекъснато се увеличава. Ако в началото те са били 15, днес те достигат 45. Увеличени са и площите, затова тази година се очаква двойно по-висок ръст на производство.

Търсенето на световния пазар също не стихва. Целта на Асоциацията е да изнася не само суровина, но и готов продукт. Тук вече се произвеждат чай, бисквити и напитки с шафран, като амбицията на нейните членове е продуктите да достигнат над сто.

През пролетта на тази година бе подписано споразумение с Китай, според което за три години трябва да изнесем общо 640 тона луковици на стойност 6,5 млн. евро. Първата пратка включва 40 тона.

„Един килограм луковици се размножават и стават 5 кг. Преспокойно от 1 дка площ може да се изкара най-малко между 2 и 3 тона шафранови луковици,“ изчислява Тахиров.

Резултатите от дадени в международни лаборатории проби показват, че произведеният у нас шафран е с много високо качество. 

„Можем да берем шафран от сутрин до вечер. Нашият въздух е много чист и когато се отвори шафрановото цвете, няма замърсяване от въздуха,“ обяснява производителят.

Целта на Асоциацията е да изнася 90% за Китай, като наблегне на готовите продукти с шафран, като чайове, бисквити, детски храни, кремове, коментира нейният председател.