Ако проявявате интерес към превръщането на любими култури и растения в бизнес начинание, пред вас граници няма. В следващите редове ще ви представим 20 печеливши възможности за малки ферми. С тях ще диверсифицирате продукцията, която предлагате на пазара.

Изнасяме 40 тона шафран за Китай през 2019

Лавандула
Лавандулата се използва в производството на разнообразие от продукти – от хранителната индустрия до лекарства и парфюми. Лавандуловото масло е сред най-търсените в сферата на грижата за красотата.

Бамбук
По принцип бамбукът се продава в саксии. Това, което го прави печеливша идея, е, че расте бързо. Т.е. можете да произведете голямо количество на малка площ за минимално време.

Босилек
Тази популярна подправка е неизменна част от различни ястия. Можете с лекота да я отглеждате на закрито. Ако планирате да го отглеждате под открито небе, босилекът предпочита топлата и влажна среда. След това може да го продавате директно на фермерски пазари или да потърсите заинтересовани търговци.

Кориандър
Друга популярна подправка, която не изисква голямо пространство, за да бъде отглеждана. Освен това има уникален аромат. Може да се използва като средство за подобряване на храносмилателната система.

кориандър

Див лук
Отлично се развива на открито и закрито. За разлика от повечето подправки, дивият лук е устойчив на студено.

Женшен
Популярно растение, което се използва в здравословната и разкрасителната индустрия. Влиза в състава на много лекарства, хранителни добавки и чайове.

Гурме чесън
Чесънът е неизменна част от трапезата на милиони хора. Ако искате да развиете тясна ниша, то това е гурме чесънът.

Рукола
През последните години тя се утвърди на българския пазар. Присъства в много рецепти и се ценят вкусовите й качества. Няма да остане незабелязана на фермерски пазар.

Царевица
Царевицата е една от най-утвърдените култури. Да, изисква повече площи, но си заслужава.

Соеви бобчета
Соята е сходна на царевицата култура. Горе-долу се развиват успешно в идентични условия. Може да бъде използвана като храна, фураж и за производството на други продукти.