Подписан бе меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) и земеделска кооперация „Единство“ в пловдивското село Костиево, съобщават от Центъра за сътрудничество.
 
Стопаните в кооперацията, обработващи над 17 хил. декара, се надяват да увеличат производството и доходите си. Освен традиционните култури пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица, те мислят и за отглеждане на хибриден ориз и шафран за китайския пазар, каза председателят й Борислав Стефанов.
 
Миналата година кооперацията се съгласи да участва в експеримент на Аграрния университет в Пловдив. Върху 60 дка оризови полета на територията на стопанството бяха засети китайски сортове ориз. За тяхното отглеждане се грижат местните стопани съвместно с учени от катедра „Растениевъдство“.
 
С подписването на меморандума преди няколко дни Центърът за сътрудничество ще подпомогне земеделската кооперация да създаде и успешно да управлява брандировка на произведените от нея селскостопански продукти, се казва още в съобщението на сайта.
 
Китайците дават възможност на малките производители да продават стоките си онлайн. Така ще създадем едно устойчиво селско стопанство у нас, каза изпълнителният директор на Центъра за сътрудничество Васил Гелев, цитиран от Монитор.
 
 
Експертът участва и на срещата „Нови регулации на китайския пазар в областта на селското стопанство. Електронната търговия във формата 16+1“ в София. Той представи проекта „Демонстрационна зона за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ“. По него вече работи Демонстрационен център за електронна търговия в Пловдив, а следващата стъпка ще бъде новата зона в село Костиево.
 
Гелев е убеден, че българските производители могат да изнасят на конкурентни цени благодарение най-вече на бързата логистика. В момента един пакет се изпраща от България до Китай от 3 до 5 дни с въздушен транспорт. Това струва на търговеца само 1 евро. Цената е безпрецедентна, убеден е той.
 
Той припомни, че на 20 март в провинция Джъдзян бе подписано тристранно споразумение. С него Асоциацията на производителите на шафран се ангажира да изнесе за Китай 640 тона шафранови луковици за следващите три години на обща стойност 6,5 млн. евро.
 
Българските производители на свежи плодове и зеленчуци също могат да изнасят в Китай. Там 1 кг череши с високо качество и големина над 2 см върви по 50 долара, коментира Гелев.