Работим по това от седмици заедно с Европейската комисия (ЕК) и организациите в съседните на Украйна страни-членки. Това коментира Пека Песонен – главен секретар на Copa-Cogeca в отговор на въпрос на Ари.БГ ще иска ли организацията да се отвори кризисния резерв на ЕС за пчеларите?

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

Зърнопроизводители от България, Полша и Румъния ще получат 56 млн. евро от кризисния резерв на Европа заради големия внос на украинско зърно. От DG Agri коментираха за Агри.БГ, че е невъзможно част от парите да бъдат насочени към други сектори.

Факт е обаче, че пчеларите също са в тежко положение заради вноса на мед от Украйна. Попитахме Пека Песонен ще предприеме ли някакви мерки най-голямата фермерска организация на европейските фермери Copa-Cogeca за това и ще иска ли отваряне на кризисния резерв за пчеларите от най-пострадалите страни заради вноса на украински мед?

“Въпросът е доста навременен. Работим по това от седмици заедно с ЕК и организациите в съседните на Украйна страни-членки. Виждаме смущения в тези страни, близки до Украйна. 

Медът е един от тези сектори, при които ние повишихме нашите опасения и всъщност заради това се свързахме със службите на Комисията, за да се вземе предвид този секторен проблем”, коментира Песонен.

Как обаче ЕК решава дали да отвори резерва си или не?

“Когато става въпрос за решението на Комисията да отвори земеделския кризисен резерв, не е достатъчно да се види единствено реакцията на фермери, проявена в страни-членки, близки до Украйна чрез протести, например. Разбира се, това е една добра илюстрация на несигурността на производителите.

Това, което е важно да се види и анализира, са наличието на неконтролируем внос на мед и това, което той може да причини.

Нещо друго важно, което е свързано с меда е, че имаме призив за инвестиционна процедура по отношение на инфраструктурата. Но една част от инвестициите, която задължително трябва да се включи, касае фитосанитарния контрол на вносните продукти. Това е от изключително значение за сектор “Мед” и пчеларския сектор. По този начин ще сме сигурни и ще си гарантираме, че каквото и да идва от Украйна ще бъде годно за консумация и по изискванията на ЕС. Вярвам, че разбирате причините за това”, заключи Пека Песонен.