Как изглежда чистият пчелен мед и какъв е на вкус? Това ще покаже днес на фермерския фестивал в столицата младият фермер Тодор Пушков.

Производител: Извиват ни ръцете с цените на зеленчуците

За летните горещини фестивалът „Произведено във фермата“ се е подготвил със студени специалитети. Единият е рецепта за домашен сладолед с шафран, ядки и сладко.

Шафранът е отгледан от Стоян Дурков, който е редовен участник във фестивала. Тази година той разширява производството си, като освен готови шафранови продукти от следващия месец ще може да предложи и малки количества шафранови луковички за засаждане.

Специален гост на фестивала днес от 12 часа е Блага Генева от Българска Чаена компания. Тя ще се представи студени билкови чайове с мед и лимон - приготвени и охладени. Ще има демонстрация и дегустации.

Идеите за здравословни плодови чайове за лятото са много: малина и липа, цвят от бъз и лимон, круша и смокиня с уникален аромат и вкус, горски плодове, ягода с черен чай, зелен чай с лимон и джинджифил. 

По традиция и тази седмица на фермерския фестивал се представят занаятчийски храни от малки производители: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци.

Фестивалът се провежда всяка сряда пред земеделското министерство в столицата от 10:00 до 18:00 часа. Организатор е Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 3 и Наредба 26 на земеделското министерство или по Закона за храните. Много от тях работят в районите от „Натура 2000“ в Западна и Централна Стара планина с подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.