Производители на зеленчуци излязоха тази сутрин на протест срещу ниските цени на борсата в село Кърналово край Петрич.

AgriАнализ: Има ли визия за сектор „Плодове и зеленчуци“?

Недоволството на стопаните е предизвикано от резкия спад на цените на оранжерийните домати. За около седмица прекупвачите са свалили цените почти наполовина и сега качествените домати се плащат под 1 лв./кг.

Най-големият проблем на зеленчукопроизводителите в региона е намирането на пазар за продукцията. На Фермерския фестивал в София Агри.БГ разговаря със Спас Асалийски от петричкото село Първомай. Неговото стопанство е малко. Има около 20 декара, като върху три от тях е изградил оранжерии. 

Семейството на Спас отглежда домати, краставици, зелен боб, тиквички, картофи, зеле и праскови. Цените обаче трудно покриват направените разходи.

Спас Асалийски: „Продаваме основно на зеленчуковата борса в Кърналово. Там обаче търговците прекупвачи ни извиват ръцете. Те взимат продукцията за стотинки, карат я из страната, а за производителя какво остава?“

Малкият фермер търси изход от ситуацията, като тази седмица сам докара стоката в София.

Транспортът е скъп. И тук маса трябва да платиш, паркомясто 50 лв. и плюс транспорта. Аз трябва да изкарам 200 лв. повече тук, отколкото в Кърналово, за да има смисъл да пътувам до София. Който има по-големи количества, по-добре да продава стоката там“, обясни стопанинът.

На борсата в Кърналово се е случило нещо, което силно ощетява българските производители. Тя е от две части. В едната се продават зеленчуците от местните стопани, а в другата е вносната стока от Северна Македония и Гърция.

Това дава възможност за подбиване на цените от чуждестранните търговци. Македония е извън ЕС и не спазва същите изисквания, а Гърция не само е по-южна страна, но и субсидиите за земеделските производители там са по-големи.

Спас Асалийски: „Много трудно стана тази година. Зелето падна на борсата до смешна цена – 0,15 лв./кг. А на пазарите навсякъде го предлагат поне за 1 лв./кг. Краставиците също паднаха на борсата под 1 лев, на дребно са 2 лв. Основният ни проблем е достъпът до пазара.“

Стопанствата в Петричко са толкова малки, че често европейските субсидии изобщо не стигат до тях. Най-едрите производители имат по 20-30 декара оранжерии. Стараят се без отопление да работят целогодишно. 

„През зимата – салати, репи, кромид, чесън. През пролетта първо излизат краставиците, после доматите. Субсидии получаваме единствено за прасковите“, обясни Спас.

По време на протеста на борсата в Кърналово днес колегите му настояха за въвеждане на защитни мита срещу вноса на зеленчуци от трети страни и за засилен контрол върху етикетите на стоките така че вносните да не се представят като български в заблуда на харата. 

Стопаните настояват също за изравняване на субсидиите за българските фермери с тези в съседните страни членки на ЕС, както и за намаляване на ДДС за зеленчуците.

Някои производители поискаха и да се затвори онази част от борсата в Кърналово, където се предлага вносна стока от Северна Македония и Гърция на дъмпингови цени.