Тридесетина пчелари се събраха след края на работния ден днес пред земеделското министерство на мирен протест срещу опасните химикали за растителна защита, които се използват в българското селско стопанство.

Пчелари излизат отново на протест

Протестът беше организиран от варненското Сдружение „Български Свободни Пчелари“. Преди броени дни негови представители са имали среща с министъра на земеделието Десислава Танева и са удовлетворени от разговора.

„Имаме доверие на министър Танева и на експертите от министерството. Ние сме тук, за да обърнем вниманието на обществото, че тези химически продукти, които са опасни за пчелите, разболяват и хората. Вижте онкологичните отделения на болниците. Те са препълнени с хора“, каза пред Агри.БГ Ясен Янев, председател на сдружението.

Според него преди всичко трябва да бъде спряна употребата на всички видове неоникотиноиди, тъй като за хората и за почвите те са дори по-вредни, отколкото за пчелите.

„Съществуват биопрепарати за растителна защита, които са два пъти по-евтини и четири пъти по-ефективни от конвенционалните химикали“, допълни Янев. 

Пчелари са проучвали въпроса и смятат да изпратят резултатите по електронен път на експертите в министерството.

Друго искане на протестиращите е да се създаде т. нар. Пчеларски борд – отделна дирекция

„Пчеларство“, която да носи отговорност за политиката в сектора. Стопаните мотивират искането си с това, че съществуващият Консултативен съвет по пчеларство се събира периодично, а за решаването на проблемите е необходима всекидневна работа в аграрното министерство.

Проблемът с ниската изкупна цена на пчелния мед Ясен Янев вижда в сътрудничество с институциите на ЕС.

„В Чехия имаха такъв проблем и те го решиха заедно със специализираната организация на ЕС за защита на сектора. В някои страни в Европа пчеларите даже получават заплати за работата си. Имат субсидии. У нас подпомагането е само през Националната програма“, подчерта Ясен Янев.

Протестиращите пчелари се обявиха също срещу незаконния внос и използването на забранени у нас препарати за растителна защита. Те призоваха обществото да обърне специално внимание на Синдрома на празния кошер.