От години пчеларите недоволстват срещу ниските изкупни цени. Затова някак логично все повече производители се насочват към директни доставки и затваряне на цикъла. За целта е важно обаче да се познава нормативната уредба, която позволява това.

Овощари и пчелари с най-голям интерес към подмярка 6.3

Експерт от Областна дирекция по безопасност на храните в Шумен обяснява подробно как и къде пчеларите могат да продават директно. Правилата за реализация на суровини и храни от пчелните стопанства са разписани в Наредба № 26/14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

На въпроса какви документи са нужни, когато става въпрос за регистрация на пчелини, така че те да могат да осъществяват директни доставки на пчелен мед и продукти, от Агенцията по храните обясняват следното:

„Необходимо е да бъде приложено удостоверение за регистрация на животновъдния обект, който се издава от отдел „Здравеопазване на животните“ по чл. 137. Попълва се и заявление по образец на място в съответния офис на ОДБХ“, казва лекторът в онлайн семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Освен да предоставят декларация за съответствие по Приложение 2 регистрираните трябва да си водят и необходимите дневници за добити количества, реализация и лабораторни изследвания, с които да гарантират, че съответните количества съответстват на изискванията на Наредба 9 от 2005 г.

При продажбата на мед на малки магазинчета бурканите задължително трябва да бъде етикитирани със съответните реквизити и производителят да предостави вече спомената декларация за съответствие по Приложение 2 към Наредба 26.

Онлайн търговия, която набира все по-голяма популярност във връзка със ситуацията в момента, е регламентирана подробно в Закона за храните, обнародван на 9 юни 2020 г. На първо място е нужно стопанският обект да бъде регистриран за извършване на такава дейност, а останалите изисквания са посочени във въпросния нормативен акт.

Вижте още как се вписват на лицата, извършващи директни доставки, и необходими документи във ВИДЕОТО.