„В пчеларството има криза. Много колеги продават кошери и пчелни семейства, но никой не купува”, алармира пчеларят Красимир Костадинов.

Пчелният мед с катастрофално слаби добиви в Европа

Браншът се свива на фона на масовите обяснения, че расте броят на пчеларите и има много желаещи да се захванат с този бизнес.

Според Костадинов в сектора става все по-трудно и по-трудно – и заради климатичните условия, и заради ежегодните отравяния, и заради държавната политика.

„Субсидирането по принцип може да изкриви производството. Ето защо трябва да има сериозен контрол при подпомагането и второ – приходите да бъдат основно от произведена продукция, а не от субсидии”, смята пчеларят.

Освен това по време на изкупната кампания производителите на мед са подложени на натиск от страна на търговците. Това е причината цената на меда на едро от години да стои на едни и същи нива – от 3,60 лв./кг до 4,20 лв./кг. 

„Държавата трябва да спре вноса на мед от чужбина, тъй като той се смества с качествения български продукт и това подронва авторитета ни на външните пазари. Именно качеството ще вдигне изкупната цена”, казва още Костадинов.

Стопанинът отглежда 230 пчелни семейства по поречието на Суха река в Добруджа. Той има в градината си 200 овощни дръвчета – ябълки, круши, праскови, които също не са успели да запазят завръзите си от сланите и дъждовете. Тази паша също е изгубена за пчелите.

„През тази година високата влажност се отразява върху пчелните семейства. Растенията не отделят достатъчно нектар. Явно и този сезон ще бъде неблагоприятен за пчелите”, коментира Красимир Костадинов. 

Заради пролетните измръзвания акацията не даде нужното и в момента Красимир няма акациев мед. По-малки са количествата от събрания билков мед – лавандула и липа.

Въпреки огромните парцели с лилавата билка в Добруджа, медът от нея е съвсем малко. Пчеларят обяснява това с липсата на нектар през цялата пролет.

„Тогава майката снася много пило, за изхранването на което пчелното семейство се нуждае от сериозно количество мед”, разяснява Красимир тайни от „кухнята” и уточнява: „Когато цъфнат лавандулата и липата, пчелите запълват запасите си около пилото и чак после стоковите магазини. Затова сега при вдигане на рамките не тече нектар”.

В момента пчелите носят прашец от слънчогледовите полета, които в Добричка област се простират върху 717 000 дка. Така пчеларят се надява да компенсира добивите си от мед през тази стопанска година.