За производителите на пчелен мед има риск сезонът да бъде катастрофално слаб.

Надежда за пчелите: Нови мерки срещу отравянията - до три месеца

Пчелите няма какво да ядат в кошерите, хранят ги със сироп, защото има опасност да умрат от глад, се казва в изявление на френския земеделски съюз MODEF, съобщава Euroactiv.

За опасност от слаба реколта предупреждават и от Националния съюз на френските пчелари (UNAF). „До юни нашите членове обикновено събираха 40–50% от годишния си добив, но досега са събрали много малко“, заяви генералният секретар на организацията Анри Клемент.

По думите му силно най-силно влияние е оказала променливата зима. Ниските температури в много региони са довели до измръзване на акациевите дървета, а пролетта се оценява като доста дъждовна.

Френски пчелар: „Имаме катастрофални метеорологични условия, които влияят върху производството на мед.“

Анри Клемент и неговите колеги се надяват сезонът да се нормализира, въпреки че жегите, които се задават, също могат да ударят реколтата. Друго тяхно притеснение е свързано с използваните пестициди, към които Европейският съюз въвежда все повече ограничителни мерки. 

През август миналата година Франция стана първата европейска страна, която забрани неоникотиноидите – пестициди на основата на никотина, които атакуват централната нервна система на пчелите. Това доведе до оплаквания от страна на земеделски производители, според които новата забрана може да им попречи в борбата с вредните насекоми.